Odla återbrukat och maximera skörden

 
Har du prövat att spara en stjälkselleri du skördat av? Eller ett kål- eller salladshuvud? Eller kanske en ände på en morot? Sommartid kan du ställa dem ljust och i lite vatten och då börjar de att växa igen! Du kan alltså få flera skördar av samma planta av en del grönsaker och rotfrukter och det är väl fiffigt?

 

En annan detalj för dig som gillar att äta hållbart är att odla och äta av grönsaker du kan äta hela växten på. Både morötter, rödbetor och många fler har även blast som är ätbart och för dig som odlar själv är det ju toppen att kunna maximera odlingsutrymmet och maxa skörden. Men som i allt annat gäller det att hålla redan på vad som är ätbart och vad man inte bör stoppa i sig.

Många känner säkert till att man inte ska äta just potatisens blast eller bladen på tomater – men däremot har det blivit populärt att odla rädisbaljor på senare år. Det kan också kännas skönt att även om det kanske inte hann med att bli så mycket av de där rädisorna – kanske för att vädret hann med att bli FÖR bra (ja det kan bli det för rädisor eller ifall man sår dem mitt i sommarvärmen) att fröbaljorna istället snabbt börjar utvecklas när växten satsar på att föröka sig och snabbstekta i smör är de en absolut delikatess!

Spara en ekologisk sötpotatis och skörda de krispiga skotten!

Är du begåvad med tålamod och har tillgång till ett ljust och varmt rum kan du se att små skott börjar snart att växa ut från din införskaffade ekologiska sötpotatis.Väldigt goda, krispiga och nyttiga är de och när de väl börjat att växa kan det gå rejält fort. Tillsammans med ett mycket snabbväxande ogräs som många kallar den kålväxt som ryssgubben anses vara där den växer med höga blommande gula skyar längs vägarna på många platser i Sverige, kan sötpotatisskotten bilda en kryddig krispig sallad till en soppa eller gryta.Rödbetssoppan i receptet nedan innehåller även blasten som jag nämnde i det förra inlägget och är riktigt matig och mättande.

Med önskan om en härlig augusti – Alla Kan Odla!

/Jessica

Rödbetssoppan med krispiga sötpotatisskott och ryssgubbar, 4 port

4 rödbetor inkl blasten

1 morot inkl blasten

1 potatis

vatten

nypa salt

ett blad libbsticka

 

Ätbar och god dekoration:

Sötpotatisskott

Ryssgubbar

Klick krämig youghurt

Skölj och koka sedan rödbetorna, moroten samt potatisen tillsammans i en kastrull. När de är klara lägg dem i en blender tillsammans med lite av kokvattnet, salt, libbstickebladet och blasten från rödbetorna och moroten.

MIxa snabbt. Servera med sötpotatisskotten och ryssgubbarna!

Det är gott med en klick youghurt på toppen med.