5 tips vid nysådd av gräsmatta

Är sommaren 2020 tiden det är dags att uppfylla din dröm om en tät och frodig gräsmatta? Här ger gräsfantasten David Krifors sina bästa tips till vad du ska tänka på vid nysådd av gräsmatta.

Undersök underlaget för eventuell jordförbättring

Börja med att undersöka vad du har för jord/underlag och eventuellt jordförbättra innan nysådd. Vill du vara riktigt noggrann rekommenderar jag att du tar ett jordprov och skickar in till företag som analyserar detta, där får du bland annat reda på vilket pH-värde du har i jorden. Gräs trivs bäst i neutral till lätt basisk jord.

Är jorden/marken stenhård kan du behöva luckra upp den med exempelvis jordfräs eller hålpipsluftare. En stenhård jord gör det nämligen svårt för gräsrötterna att nå ner på djupet. Dräneringen blir även dålig och du kan få pölar på gräsmattan vid regn. Tillsätt gärna sand för att få jorden mer luftig och vattengenomtränglig.

Välj grässort efter användning

Tänk på att välja grässorter efter vad du ska ha gräsmattan till. Ska du till exempel leka och springa mycket på gräsmattan eller mer ha den som prydnad? De flesta vill kunna gå och röra sig på sina gräsmattor och att den inte ska växa så fort men samtidigt bli tät. Välj då en produkt som innehåller en blandning av olika gräsfrön som till exempel rödsvingel och rajgräs. Granngårdens gräsfrö Slottspark är en sådan produkt.

Vill du däremot att gräsmattan skall komma igång tidigt på säsongen kan det vara mer fördelaktigt att välja en snabbväxande gräsblandning, till exempel Granngårdens Villafröjd. Dessa sorter ämnar sig än mer för lek och spring. Tänk bara på att ett snabbväxande gräs kräver oftare klippning.

Skall du anlägga en gräsmatta på sommarstugan där du inte har möjlighet att klippa ofta är det kanske bättre att välja ett gräs som klarar högre längder, till exempel Granngårdens Gårdsidyll.

Perfekt grön gräsmatta.

Så gräsmattan på plant underlag

Det är viktigt att du har ett bra tillplattat underlag när du sår en gräsmatta. Annars blir det lätt gropar i gräsmattan när du sedan kommer gå på den. Vid nyanläggning är det därför ett ypperligt tillfälle att få ytan slät. Enklast görs detta med sand som inte klumpar sig. Sanden ger också bra dräneringsegenskaper för vatten att nå ner till rötterna. Fyll i sand där ojämnheter syns med hjälp av dressraka eller liknande verktyg.

Tillsätt jord och platta till efter sådd

Gräsfröna behöver däremot jord för att kunna gro så ovan sand eller matjord sår du gräsfröna enligt beskrivning. Lägg sedan på ett tunt lager jord, till exempel dressjord. Processen kan även göras omvänt; det vill säga först jord ovan sand. Du behöver då mylla ner fröna med kratta för att de skall få jordkontakt. Sådden skall sedan plattas till med gallervält eller manuellt genom att försiktigt platta till med fötterna.

 Vattna lite och ofta

Vattna sådden ofta och med lite vatten istället för mycket och sällan.

Lycka till med din nysådd av gräsmatta! Här hittar ni fler grästips från mig. /David

 

Följ David på instagram

Gräsfantast, gräsentusiast och gräsmattenörd. David Krifors arbetar som fysioterapeut i Västerås och har gräsmattan som största hobby. Han har kvarterets grönaste gräsmatta och njuter av känslan av att sätta fötterna på frodigt gräs. Följ David på instagram @davidsgras för mer gräsinspiration, tips och råd.David Krifors gräsfantast.