Lyckas med medelhavsväxter året om – 4 skötselråd

Som namnet antyder trivs medelhavsväxterna naturligt i varmare klimat. Men hur får vi dem att må bra hos oss på nordligare breddgrader? Här kommer fyra skötseltips på hur du lyckas med medelhavsväxter året om.

Välj rätt jord för att lyckas med medelhavsväxter

Medelhavsväxter trivs bäst om de planteras i medelhavs- eller citrusjord, vilken har något grövre struktur och är tyngre än en vanlig blomjord. Citrusjorden från Hasselfors passar dessutom även växter som lätt får järnbrist, som till exempel Blyblomma och Ödesträd.

Tänk också på att plantera om ditt citrusträd ungefär vartannat eller vart tredje år för att det ska må som bäst. Det gör du när trädet har börjat vakna till på våren. Passa då också på att lägga ett lager lecakulor i botten på krukan, på ungefär 10-15 cm.

Använd rätt gödning

För att lyckas med medelhavsväxterna året om behöver de också få lite extra gott ibland. Detta är extra viktigt under vår och sommar, då de är som mest ”vakna”. Tillsätt därför extra näring i vattnet varannan vecka från april till september. Viss växtnäring, såsom citrusnäring, kan tillsättas året om, men då i mindre dos under vintern. Fler anvisningar hittar du på flaskan.

fikon oliv

Vattna medelhavsväxterna efter säsong

Under vinterhalvåret behöver medelhavsväxterna bara sparsamt med vatten. Annars finns det risk att rötterna ruttnar. Vår- och sommartid behöver de däremot regelbunden och riklig bevattning, gärna 3-4 gånger i veckan om vädret är soligt och varmt.

kumquat i kruka

Övervintra svalt

För att lyckas med medelhavsväxter under vintern är det viktigt att låta dem övervintra i svalare utrymmen på 0-10 grader. Har du inte tillgång till ett sådant utrymme fungerar även rumstemperatur, men tänk då på att inte ställa växten för nära ett element samt att duscha den med vatten med jämna mellanrum. Slår du in krukan i isolerande material såsom säckväv eller bubbelplast kan du också låta den stå ute på ett skyddat och vindstilla ställe som t.ex. balkongen.

De växter som fäller sina löv, som t.ex. fikon, behöver inte stå ljust under den här perioden. Olivträd och andra medelhavsväxter som behåller sina bladverk måste däremot ha tillgång till ljus även under vintern. Som regel kan du tänka att ju varmare de står, desto mer ljus behöver de.

Mot våren när vädret börjar bli mildare är det bra att vänja dina medelhavsväxter vid att stå ute. Det gör du genom att låta dem stå utomhus under dagen men ta in dem igen nattetid.

Om sommaren står medelhavsväxterna gärna utomhus och gottar sig i solen. Kanske kan de pryda din terrass, balkong eller uterum med sina grönskande bladverk? I butik hittar du ännu fler fina medelhavsväxter, såsom apelsinträd, calamondin och kumquat.

Fler övervintringstips

Vill du läsa om fler tips för att övervintra växter? Här kan du läsa mer.