Locka bina till din trädgård!

En härlig stund i trädgården bland vackra blommor och surrande bin. En idyll som kan kännas självklar, men inte är det om pollinerarna dör ut. Vi tipsar om hur du kan bidra till en bättre miljö genom att odla det som gynnar fjärilar och bin.

Bin, humlor och fjärilar har en väldigt viktig roll för att stödja vårt ekosystem genom att pollinera växter och grödor. Bina står för pollinering av 70 av de 100 växtarter som göder 90 procent av befolkningen världen över. Om bina dör ut så skulle de flesta grönsaker och frukter som vi äter försvinna. Detsamma gäller för flera vilda blommor eftersom det är bina som hjälper dem att spridas. Människan är med andra ord helt beroende av binas arbete.

Pollineringsveckan pågår just nu runt om i hela landet och syftet är just att lyfta aktiviteter som gynnar pollinerarna. Här kommer några tips på hur du kan göra skillnad i din trädgård eller på din balkong.

Pollen och nektar

Gör det enklare för humlor och bin att överleva genom att odla växter och blommor med pollen och nektar. Bin och fjärilar gillar det vi gillar som till exempel hallon och smultron. Ett plus är om blommorna är färgglada och luktar gott, då blir det enklare för pollinerare att hitta fram.

Erbjud något gott alla säsonger

Se till att ha växter, blommor och örter som har olika blomningstid för att det alltid ska finnas mat tillgängligt. Exempel på vårblommor som pollinerarna gillar är vårkrokus och skilla, under sommaren finns det många olika örter som timjan, mynta, stäppsalvia, citronmellis men också hallon, smultron, ringblomma, backtimjan och gurkört. Höstens blommor och örter som lockar är bland annat ljung, kärleksört och kungsmynta.

Favoritträd

För dig som planerar att sätta ett nytt träd kan du välja ett som gynnar pollinerarna, till exempel ett äppelträd eller sälg. Bin och humlor älskar dom. Sälg är rik på pollen vilket är viktigt för att bygga nya bisamhällen. Pollen innehåller mycket protein som är nödvändigt för att binas larver ska klara sig. Om du vill odla buskar som gynnar fjärilarna så är syrenbuddlejan en favorit. Trivs inte syrenbuddlejan just där du bor, är syren ett bra alternativ.

Varmt och vindstilla

Det är inte bara vi människor som gärna njuter av solen, det gör även pollinerarna. Så plantera deras favoritväxter i soligt läge, helst där det är lä. Låt det också finnas tillgång till vatten om de blir törstiga. Du kan också bygga en bivattnare, kom ihåg att lägga i stenar så att inte bina drunknar när de dricker.

Insektsholk

Skaffa en insektsholk till din trädgård och placera det nära blommande växter eller träd för att insekterna enkelt ska hitta in. Det blir en naturlig övervintringsplats för bland annat fjärilar, bin och nyckelpigor. Vänd den mot öst så att insekterna får möta morgonsolen. Det finns olika varianter och det här insektshotellet rymmer många fjärilar och bin. Du kan också välja en humleholk då jordhumlan är mycket viktig för trädpollinering och vaknar tidigt på våren.

Uppskattat ogräs

Ska du låta något ogräs vara i din trädgården så är det brännässlorna. Behåller du nässlorna så skapar du en bra miljö för fjärilar att lägga ägg i. Framförallt är nässelfjärilen beroende av brännässlan. Du ser dem oftast i början på april och i början på juli.

 

Fakta pollineringsveckan

Nätverket Pollinera Sverige står bakom initiativet Pollineringsveckan. Syftet är att driva på utvecklingen mot en nationell strategi för att säkra pollineringen. Därför samlar de landets ledande expertis till ett forum på Rosendals trädgård, i samarbete med Naturskyddsföreningen, Naturvårdsverket och LRF.

Att pollineringsveckan är mellan den 18-26 maj är dels för att naturen slår ut i blom vid den tiden samt att World Bee Day firas den 20 maj och att Biologiska Mångfaldens dag infaller den 22 maj.

 

TÄVLING! Vinn boken

Boken biologisk mångfald.Vi tävlar ut boken Naturligtvis! – biologisk mångfald i din trädgård av Justine Lagache, Bonnier fakta. Boken ger dig kunskap och praktiska råd om hur du skapar en naturträdgård som både du och djuren har glädje av.

Gör så här för att tävla: Berätta med max 40 ord vad du gör för att hjälpa den biologiska mångfalden i din trädgård. Skicka svaret i ett mejl till grannliv@granngarden.se Glöm inte att skriva ditt namn, adress och telefonnummer så vi kan nå dig om du vinner. Märk mejlet med ”Biologisk mångfald” i ämnesraden. Senast den 31/5 vill vi ha ditt svar. Vinnarna meddelas via mejl eller telefon.