Välj rätt äpple till trädgården

Ett äppelträd i en villaträdgård kan bli långt mer än hundra år. Visserligen är äppelträd tåliga och sköter sig till stor del själv, men att beskära är nödvändigt. Ska du plantera ett nytt träd? Vi hjälper dig att välja rätt sort.

Alice, Ingrid Marie och Filippa. Hampus, Katja, Kim och Sylvia. Så länge det går att minnas har våra äppelsorter förknippats med människan och sinnen, men inte bara det. Bekanta uttryck och vedertagna namn som äppelkindad, äpplet faller inte långt från trädet och att bita i det sura äpplet, är bara några bevis på hur äpplet funnits med oss sedan lång tid tillbaka (ordet äpple finns med i litteratur från fornsvenskan, dvs 1300-talet). Och äpplet har använts som symbol, inte minst för kärlek, vitalitet, fruktsamhet och hälsa.

Vi är till 15–20 procent självförsörjande med äpplen och det växer fler än 200 kända äppelsorter i Sverige. Kanske inte så konstigt eftersom vårt land, med vissa undantag i norr, bjuder på bästa möjliga klimat för äppelodling.
– Svenska äpplen har tunnare skal, en finare arom och oftast mer balans mellan syra och sötma än utländska äpplen som är mer söta. Det säger Henrik Stridh, trädgårdsmästare på vackra Kiviks musteri i Skåne.

Det första äppelträdet planterades på Kiviks musteri 1888 och ger fortfarande skörd.
– Äppelträd i hemträdgårdar kan lätt bli hundra år gamla, men det gäller att ta hand om dem. Det värsta man kan göra är att bara låta äppelträdet vara. Äppelträd behöver gödsel på våren och beskäras varje år. Jag brukar säga att det är bättre att beskära trots att man inte kan så bra, än att låta bli. Äppelträd är nämligen tåligare än vad man tror, säger Henrik som tycker att alla äpplen har sin charm när de mognar framåt höstkanten. Men om han måste välja ett, ja då blir det ett trädmoget Gravensteiner.

granngarden_tradgard_apple4
Henrik Stridh, trädgårdsmästare på Kiviks Musteri i Skåne.

Så väljer du sort
Först måste du veta vilken äppelsort som trivs i den odlingszon där du bor. Sedan ska du så klart välja en sort som du tycker om att äta och vilken årstid du vill ha skörd. Har du plats och är en äppelälskare: plantera ett träd med sommaräpple, ett som ger höstäpple och ett träd med vinterfrukt.

Tänk också in storlek på trädet. Har du ett litet hus kanske det passar bäst med ett dvärgträd. Fråga på plantskolan vilken grundstam de rekommenderar eftersom detta varierar beroende på var i Sverige du bor. Det går också att ympa så att ett stort träd kan bära 15 till 20 olika äppelsorter!

Förbered den viktiga planteringen
Placera trädet soligt och vindskyddat, då blir det mindre fallfrukt. Det bästa är att sätta fruktträdet på jungfrulig mark, det vill säga där det tidigare inte har stått ett äppel- eller päronträd (däremot är det inga problem om det har stått körsbärs- eller plommonträd på platsen). Har det stått ett äppelträd kan det uppstå jordtrötthet och då är inte växtkraften den optimala.

Måste du ändå sätta trädet just där, bör du byta jord. Gör så här: gräv 30 cm djupt och ta bort jord från en yta av 1 m2. Lägg sedan på ny, mullrik, gärna torvströblandad jord.

För att slippa byta jord kan du behandla den gamla jorden med formalin. Gräv upp på samma sätt som när jorden ska bytas, spadvänd och ta bort gamla rötter. Blanda ½ liter formalin med 10 liter vatten och strila den på jorden ner i gropen och på den uppkastade jorden. Behandlingen bör göras på hösten. Låt gropen stå öppen för att lufta jorden innan trädet planteras följande vår.

När trädet är nyplanterat och ungt bör inte gräsmattan vara nära eftersom gräset konkurrerar med trädet om vatten och näringsämnen. Sedan, när trädet har blivit fem, sex år kan gräset så smått smyga sig närmare planteringen.

granngarden_tradgard_apple5
Vacker Discoveryodling på Kiviks Musteri i Skåne.

Dags att plantera
Plantering av äppelträd ska göras på våren eller hösten. Gropen du gräver för att plantera trädet ska vara så stor att rötterna kan ligga raklånga. Bara om jorden är mycket torr ska du vattna i gropen. För att inte skada rötterna ska du sätta ner den påle som ska stödja trädet under uppväxtåren före planteringen av trädet.

När trädet ska sättas ner i gropen behöver ni vara två personer som hjälper varandra: en som håller i trädet och som skakar det lite lätt medan den andre fyller på med jord över rötterna. När gropen nästan är fylld med jord, trampa till omkring trädet.

Vattna igenom jorden och fyll på med ytterligare jord som ska ligga som ett poröst täcke överst. Bind fast stödet vid trädet så att stammen inte skadas. Såga av stödet om det är för högt, det ska sluta strax under de nedersta grenarna på trädet för att inte skava. Till vintern bör du sätta ett skydd runt stammen så att djur inte kan äta på barken och skada trädet. Du kan exempelvis vira hönsnät runt stammen.

Välj rätt jord och gödsla
Äppelträd vill ha djup, porös, väldränerad, ogräsfri jord med god mullhalt. Styva lerjordar och lätta, mullfattiga sandjordar fungerar ofta inte alls bra för plantering av äppelträd. Äppelträd tycker inte heller om att stå med rötterna i vatten. Gödsla varje höst, efter en säsong när skörden har varit rik krävs mer gödsel än annars.

Befrukta
När träden blommar är det dags för befruktningen. Arbetet med pollinering görs av insekter, oftast bin. Bor du i tätbebyggt område med olika äppelträd så brukar det där sköta sig själv. Om du däremot bor ensligt utan hus nära behöver du välja olika fruktträd som kan pollinera varandra. Därför är det viktigt att ta reda på vilka pollen-givare som är lämpliga för varandra.

Beskära
Beskärning är nödvändigt för att få bra skördar och det är faktiskt bättre att vara osäker på hur man gör men ändå beskära, än att låta bli. Träd som inte beskärs får sämre smak och färg på äpplena, grenarna blir långa, kan gå av och skörden börjar snart att komma vartannat år istället för varje år.

Bästa tiden att beskära är från mitten av mars till början av april. Väntar du längre in på våren är det lätt att skada knopparna. Du kan också sommarbeskära. Fördelen med den tiden är att du lättare ser var de täta partierna är och där det behöver luftas ur. Beroende på hur du vill att ditt träd ska se ut, kan du välja hur du ska beskära. Detta är en konst och inget du lär dig i en hast. Det finns speciella böcker som visar exakt hur beskärning går till, ett råd är ändå att rådfråga en sakkunnig och kanske
be om hjälp de första gångerna.

Alla äpplen ska plockas ned från trädet och inte sitta kvar på kala grenar. Annars kan det bli skador på frukten nästa sommar.

Gallra
Kartgallring (sitter det tre kart i en klunga tar du bort alla utom ett) är viktigt för att ge trädet en jämn, årlig avkastning. Om du inte gallrar karten och trädet bär fram en stor skörd, riskeras skörden bli liten nästa år. Risken är att trädet kommer i en vartannat-år-rytm. Förklaringen är att kärnorna innehåller hormoner som reglerar äppelträdets utveckling. Om det är tätt med frukt på trädet blir äpplena små. Den totala mängden kärnor blir då större, men skörden består av färre och större äpplen. Det som sedan händer är att den stora mängd hormoner som bildas av alla kärnor tillsammans, hämmar äppelträdets förmåga att bilda nya blomknoppar. Redan i juli månad börjar nämligen blomknoppar att bildas inför nästa år.

granngarden_tradgard_apple3
Aroma och Ingrid Marie

Våra vanligaste äppelsorter:
Aroma – ett vackert, gott och hållbart sent höstäpple eller vinteräpple. Kanske det äpple som bäst behåller färgen på fruktköttet när det är kluvet. Det kan ligga mer än ett dygn utan att brunfärgas.
Ingrid Marie – sorten kommer från Hoed skola på Fyn där ett äppelträd 1910 växte upp mitt i ett hallonland, antagligen från en kärna av Cox Orange. Namnet fick äpplet efter skollärarens dotter.

Äppelmarknad i Kivik
Den 28–29/9 2013 är det äppelmarknad i Kivik och det är ett stort turistevenemang. Kiviks Musteri har sina kulturodlingar med 300 olika sorters äpplen, gå på äppeluställningar och marknad. Uppträdanden av bland annat Nanne Grönwall.

Äppelchutney

1 kg äpplen (ca åtta medelstora)

7 medelstora tomater
7 medelstora gula lökar
2 ½ dl äppelcidervinäger
2 ¼ dl farinsocker
4 vitlöksklyftor
1 tsk cayennepeppar
1 msk mald ingefära
ev. 250 g russin

Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skär dem i bitar. Skala och skiva löken. Skär tomaterna i klyftor. Skala vitlöken och skär den i bitar. Koka upp vinäger, socker och kryddor. Lägg i alla övriga ingredienser och låt det koka sakta under lock i 30 minuter. Ta bort locket och låt koka tills såsen har tjocknat, omkring 10 minuter.

 Artikeln publicerad i Grannliv 3/2010.