Jordskola med Farbror Grön – vilken jord passar till vad?

För oss som odlar mer eller mindre allting själva, från frö eller sticklingar, krävs det ganska många liter jord från att fröna sås tills att de färdiga grödorna hamnar på middagsbordet. Oftast kommer jorden paketerad i säckar som vi köper med oss hem från trädgårdsbutiker eller detaljhandeln.

Odlar man mer eller mindre på friland och sår alla frön direkt behöver man inte släpa hem speciellt mycket jord. Men vill man förkultivera frön, dra upp egna plantor, göra omplanteringar och odla i olika slags behållare, krävs det oftast en jord som härstammar från en säck. Förutom att säckjord är perfekt till små plantor och omplanteringar passar den även till större behållare och till krukor där växterna ska växa under hela säsongen. För oss som odlar på balkonger, uteplatser, på tak eller i ett växthus är det nästan alltid någon variant av jord på säck som är ”lösningen”. Åtminstone när vi odlar i olika slags behållare.

Jordsäckar från Hasselfors.

Jordarna på bilden är torvbaserade men skiljer sig lite från varandra. Den ena är ekologisk, den andra är det inte och den tredje är en välgödslad ekologisk jord med lite grövre struktur. Den sistnämnda lämpar sin bäst där det är tänkt att en växt ska leva under hela säsongen då denna jord har en lucker struktur och är välgödslad. Den passar väldigt bra i stora krukor, odlingslådor modell mindre 50–100 liter. De andra två jordarna kan användas på samma sätt om man tilläggsgödslar jorden men dessa är även ypperliga jordar för frösådder och omplanteringar. 

 

EKO U-jord Hasselfors.

För sådder av större frön både inomhus och utomhus och för omplanteringar lämpar sig ekologisk jord väldigt väl. En luftig kravmärkt planteringsjord som är naturgödslad är Eko-jorden från Hasselfors. I ca 3–4 veckor finns det näring i jorden så att det räcker, vilket brukar vara den tid en omplanterad växt lever i en kruka för att sedan hoppa till en ny kruka i en större storlek tillsammans med lite ny jord eller slutplanteras. Vill du använda Eko-jorden till större odlingsbehållare eller till krukor för till exempel chili, gurkor, tomater mm? Då rekommenderar jag att du tillskottsgödslar jorden i den nedre delen av krukan med till exempel hönsgödsel och trädgårdsgödsel, ca 80–100 g totalt per 10 liter jord.

 

Hasselfors Eko-jord.

När man odlar i lite större behållare utomhus som backar, större blomlådor eller i krukor mellan 20–200 liter passar Eko U-Jord ypperligt. Eko U-Jorden är som en planteringsjord fast med en grövre struktur och med mer näring i. Strukturen gör jorden lucker så att den inte sjunker ihop och blir kompakt. Det gör att växternas rötter lättare får syre. Den kraftigare gödslingen gör att du inte behöver tillskottsgödsla dina växter lika mycket som om du använder P–Jord eller Eko Jord, ja om du inte är som jag som odlar extremt tätt, då är det svårt att låta bli att ta lite extra gödsel för säkerhets skull.

 

P jord Hasselfors.

P–Jord är en mineralgödslad jord som passar till det mesta. Allt från frösådder, omplanteringar till krukodling. Var du än vill odla någonstans! Är du vegan eller vegetarian och vill undvika produkter från djurhållning är det här jorden för dig. Men självklart passar denna jord för alla odlare. Jag använder uteslutande P–Jord för alla omplanteringar inomhus då denna jord har en väldigt fin struktur som lämpar sig väl för frösådder och omplanteringar. P-Jord är en professionell jord för yrkesodlare och det säger lite om kvalitén. Vill du ha den bästa jorden för plantuppdragning är det P–Jord du ska välja. Vill du använda P-Jorden till större odlingsbehållare eller krukor för till exempel chili, gurkor, tomater mm rekommenderar vi att du tillskottsgödslar jorden i den nedre delen av krukan med till exempel hönsgödsel och trädgårdsgödsel, ca 80–100 g per 10 liter jord.

 

Frodig pallkrage hos Farbror Grön. 

Jordblandningar: Dessa tre jordar går även att blanda med varandra om man till exempel vill ha lite av Eko-U jordens struktur ihop med Ekojorden eller P-Jorden. Tänker du anlägga större odlingsbehållare typ dubbla pallkragar eller odlingslådor som rymmer ca 400 liter är det en god idé att ta minst 3 säckar Eko U-Jord, samt en säck barkmull, en säck kogödsel, gärna även 20–60 liter biokol samt ett par nävar höns och trädgårdsgödsel. Fyll sedan på med exempelvis Eko jord och blanda runt allt material. En sådan jord håller över väldigt många år. Kom bara ihåg att gödsla den inför varje ny plantering. Den enskilt gemensamma nämnaren när det gäller små skördar är nästan alltid att man tillfört för lite näring. Det är vanligare att man undergödslar än övergödslar.

Lycka till!

Läs mer om Johannes ”Farbror Grön” Wätterbäck här!