Jag har en plan för köksträdgården!

Jag har en plan för årets odlingar i köksträdgården! Det har jag förvisso alltid så här års, och oftast ser den ut som på bilderna här…

planering

Ett plottrigt A4 utrivet ur närmsta kollegieblock. Till en början är det en enkel skiss över bäddarna i landet med prydliga noteringar om vad som ska odlas på vilken plats. Grunden brukar vara en fyraårig växtföljd, med närande och mer eller mindre tärande växter i en logisk följdordning, men sen händer det nåt med planen… När jag försöker få alldeles för många växter att samsas på samma lilla yta (konstigt det där, mitt köksland tycks alltid vara för litet!) måste jag tänka till. Vissa växter trivs helt enkelt inte ihop, andra blir för höga och kommer att skugga sina lägre kompisar osv… Så det slutar allt som oftast med att jag utgår ifrån min plan, (som mot slutet av våren för övrigt knappt är läsbar efter allt suddande och alla ändringar), men improviserar en hel del på plats i landet och det brukar ändå bli ganska bra i slutänden! Och skulle det nu inte bli det så får jag ta lärdom av sina misstag och undvika dem  till nästa säsong. Det är det som är det fina med odlandet, går det åt skogen en säsong så kommer det alltid en ny nästa år!

rädisorna

Och så länge, i väntan på att värmen ska komma så jag kan sätta ut mina förodlade skyddslingar så passar jag på att fylla så många pallkragar som möjligt med en tidig skörd av snabba och köldtåliga grödor; knapriga rädisor, frodig spenat och späd plocksallat.

spenaten3

Med en fiberduk över som skydd mot enstaka frostnätter klarar de sig förvånansvärt bra så här tidigt på säsongen och hinner ge en ordentlig skörd innan exempelvis tomater, gurka och bönor ska planteras ut!

Carina Larsson gästbloggare Grannliv julbloggare 2015

Carina Larsson gästbloggar regelbundet på Grannliv. Hon skriver både uppskattade Nyponvillans Trädgårdsblogg om familjens ambitioner att bli självförsörjande på grönt. Här kan du läsa mer av Carina!