Hydroponisk odling – odla enkelt hemma året om

På Axonaskolan odlar lärarna och eleverna hydroponiskt sedan flera år. De ser hydroponisk odling som ett bra komplement till vanliga odlingar och ett utmärkt sätt att odla egna bladgrönsaker även under vinterhalvåret. NO-läraren Andreas Andersson berättar här hur det går till.

Odla i vatten

Att odla utan jord med endast vatten kallas hydroponisk odling. De senaste åren har tekniken blivit mer tillgänglig för oss hobbyodlare. Tidigare var det mest entusiastiska ”hemmafixare” som byggde egna system och kommersiella odlare som odlade på detta vis. Faktum är att många grönsaker du hittar i livsmedelsbutiken är odlade hydroponiskt.


Vid hydroponi använder man inte jord, utan mindre mängder av något substrat som plantan kan sitta fast i. Substratet skall vara neutralt och inte släppa ifrån sig tussar som kan fastna i tex pumpar. Lecakulor, mineralull, pimpsten och kokos är vanliga och har alla olika fördelar.

 

En egenskap som blivit viktig för mig är att materialet skall vara nedbrytbart. Detta eftersom jag komposterar avfallet. Jag vill INTE hitta massa opåverkade delar i min kompost.

 

I vattnet tillsätter man näringslösning. Lättast att använda är mineraliska gödningar speciellt anpassade för hydroponi. Detta eftersom organiska gödningar ställer högre krav på systemen eftersom de förbrukar mycket syre i vattnet och på så sätt bla kan skapa syrebrist. Vanliga gödningar fungerar heller inte så bra eftersom de saknar vissa näringsämnen.

 

Basilika med rötter.

Harvy odlingslåda

På skolan använder vi ett färdigt kit från Nelson Garden som heter Harvy. Med denna odlingslösning kan du vara igång och odla hydroponisk på 5 minuter! I lådan finns allt du behöver.

 

Nyligen kom Harvy även som en mindre låda med plats för 3 växter. Denna är liten och smidig och får plats även i en liten fönsterkarm eller direkt på köksbänken om man sätter en bra odlingsbelysning över. 

 

Harvey odlingslåda.

 

Snabbt odlingsresultat med hydroponisk odling

 

Det är jätteroligt att odla hydroponiskt. Det växer snabbt och man kan skörda mängder! Som hemmaodlare kan man kanske inte ersätta odlingen utomhus, men man kan förlänga säsongen och odla året om.

 

På skolan odlar vi stora mänger kryddväxter som används i skolköket. Basilika, koriander, dill och persilja skördas i mängder från vår hydroponiska odling i skolans entréfönster. Eleverna älskar att experimentera, så ibland testar vi grönsaker som kanske inte är förstahandsvalet vid inomhusodling. Ibland går det bra, och ibland mindre bra. Det coolaste vi odlat var nog slanggurka som skördades i november. 

 

Slangkurka i den hydroponiska odlingslådan Harvy.

Så varför inte byta ut någon av orkidéerna i fönsterkarmen mot en liten Harvy-låda – då skulle du kunna skryta om att ha hemmaodlad basilika i din pesto hela året! Tänk bara på att ljus är en MYCKET viktig faktor för bra tillväxt. Det är därför en bra investering att köpa en smidig och bra ljuskälla att ha ovanför din Hydroponiska odlingslåda.

 

Jag vill avsluta med att utfärda två varningar.

  • Sätta inte för många basilikaplantor. Basilika och koriander är exempel på grönsaker som lämpar sig EXTREMT bra för hydroponi. Vi hade sex plantor hemma i höstas och DRUNKNADE nästan i basilika. Vi fick skänka knippen med basilika till vänner och grannar. Ett angenämt problem med andra ord.
  • Den andra varningen är för hydroponi över huvud taget. Det är väldigt beroendeframkallande! Ett roligt och mycket tillfredsställande sätt att odla. Du kan odla året om och kan få fantastisk tillväxt då du kan förse växten med maximal näring, vatten och ljus.

Kryddor i hydroponisk odlingslåda.

Lästips!

Vill du ha mer läsning rekommenderar jag www.hemmaodlat.se eller i Niklas Hjelms bok – ”Hydroponisk odling – Köksträdgård utan jord”.

 

På återhörande / Andreas ”Odla i skola” AnderssonAndreas Andersson.

Andreas sprider budskapet om odling i skola och förskola via sociala medier under pseudonymen ”Odla i Skola”.  Följ honom, eleverna och deras odlingsdrömmar på Facebook, Instagram och på egen blogg.