Höstplantera i krukor – tips från Emily Bratt

Hållbara blomsterarrangemang i säsong, det är vad Emily Bratt är proffs på. Med bakgrund som trädgårdsmästare och designer lever hon idag ut sin stora trädgårdspassion på instagram under namnet @enannanslagstradgard. Här berättar Emily vad som är värt att tänka på när du ska höstplantera i krukor.

Vi är många som uppskattar höstplanteringar i krukor. Med krukor och urnor kan vi smycka våra gröna rum och har vi endast balkong är det ju faktiskt just krukor vi odlar i. En del av oss väljer att bygga upp en hel trädgård med krukor, trots att vi har möjlighet att plantera växterna rätt i backen. Så visst är det poppis med växter i kruka!

Murgröna.

Väg för- och nackdelar med krukodling

Det finns både fördelar och nackdelar med att odla och höstplantera i krukor. Det är en kontrollerad yta vilket innebär att det är lätt att spana efter, och bekämpa skadegörare. Krukor är ju dessutom mobila vilket innebär att du kan flytta runt dem i trädgården och skapa olika blickfång. Krukplantering inbjuder till att jobba med olika säsongsflor vilket innebär att man får en stor variation av växter tex violpenséer på våren, chokladblommor på sommaren och kanske ljung på hösten.

Den största nackdelen med krukor skulle jag säga är att de är så förbaskat utsatta, d.v.s. de torkar ut. Därför är det viktigt att välja en god jord som håller fukten.

Höstplantering i krukor.

Välj rätt kruka när du höstplanterar

Det finns olika sätt att jobba med krukor i trädgården och din höstplantering. Antingen fyller krukorna ett mer funktionellt och praktiskt syfte eller så har de ett tydligt och klart prydnadssyfte. I det senare fallet har inte sällan krukan, eller val av kärl, minst lika stor betydelse som valet av växtmaterialet som ska planteras där i.

Då jag själv inte har så många flotta krukor vill jag slå ett slag för de vanliga, enkla lerkrukorna. De ligger bra i pris och är klassiska. De är förvisso ofta ganska tunna vilket innebär att det inte är toppen att ha krukorna ute med växtmaterial i vintertid (tenderar att spricka), så satsa på just något annuellt (ettårigt) i dessa. Däremot går det bra att ha krukorna ute om de är glaserade eller brända, då klarar de frosten.  Mina grövre, tjockare terracottaurnor står till exempel ute året om, de klarar det.

Det jag faktiskt planterar allra mest i, är vanliga svarta plastkrukor. Jag sparar alla krukor som blir över från diverse planteringar. Allt detta återanvänds i olika sammanhang. De mindre för att skola om sommarblommor under våren, de större för bl.a. delning av perenner och plantering av växter jag fått över, i väntan på att hitta en plats i trädgården. Det här är alltså det funktionella syftet jag pratar om, men jag måste säga att det pryder också trädgården!

Höstplantering.

Ett riktigt supertips!

Du kanske har fått en planta av en granne, delat dina perenner och fått massa nya plantor du inte vet vad du ska göra av eller kanske räknade du fel och köpte en blomma för mycket senast du besökte handelsträdgården? Har du ingen perfekt plats för dessa slattar – plantera bara om dem i en större kruka och placera ut. Det gör ingenting att du inte har en flott kruka i något härligt material. De där svarta anonyma plastkrukorna fungerar alldeles utmärkt och talar om att detta är en levande trädgård där det pågår projekt och som är under utveckling. Jag tycker alltså inte det ser roddigt ut med plastkrukor här och där, snarare härligt!

Anpassa jord till din höstplantering

Oavsett vilken typ av kruka jag har, när jag ska höstplantera i krukor, måste jag förhålla mig till det faktum att ju mindre den är desto mer kommer jorden att torka ut. Jag tjänar alltså på att plantera växten i en större kruka än den står i när jag köper den i affären. Det är också viktigt med en större kruka för att växten ska kunna utvecklas optimalt och bli så där härligt frodig. Kanske minns du hur smärtsamt ynkligt det ser ut i en större urna som du planterade med sommarblommor i början av säsongen kontra hur den ser ut i slutet?

För att växterna ska kunna utvecklas optimalt och för att de ganska utsatta krukorna inte ska dö torkdöden är en god jord av största vikt. En välgödslad jord med god struktur som håller fukten är jag ute efter (och jag kör på U-jord från Hasselfors). Kanske vill jag ha en go roddis i kruka, alltså en surjordsälskande rhododendron? Då väljer jag en jord för surjordsälskande växter.

För att ytterligare hjälpa den stackars krukan att inte torka ut kan jag blanda i pimpsten i jorden som hjälper till att ge jorden en grövre, luftigare struktur och samtidigt som kornen håller fukt.

Lecakulor då, hur är det med det? Tja det kan man ha om man vill. De används kanske främst som ett dränerande inslag och fungerar som fylle i större krukor. Kanske extra bra att använda när du ska höstplantera i krukor då stora krukor riskerar att bli väldigt blöta vintertid och därmed syrefattiga.

Höstplantering.

Välj ditt växtmaterial

Här vill jag verkligen slå ett slag för lignoser (vedartat växtmaterial, d.v.s. träd och buskar) och perenner. Givetvis ska du inte undvika strösslet (annuellerna), de ska man definitivt lyxa med.

Men att blanda upp säsongsväxterna med material som kommer tillbaka är flott på alla sätt och vis. Inte bara rent estetiskt utan också ur ett hållbarhetsperspektiv. Blir du för less kan du alltid plantera ut växterna i trädgården där de kan få leva vidare.

Påfågel och höstväxter.

Gröna favoriter i höstplanteringen

Som alltid letar jag efter svenskodlat i första hand och utbudet blir bättre och bättre för varje säsong! Några av mina höstfägrings-favoriter jag sätta både i kruka och rabatten är:

Heuchera ’Marmelade’ alunrot. En fantastisk perenn som kommer i en mängd olika färgställningar beroende på sort. Odlas främst för dess dekorativa bladfärg men har även söta blommor. Alunroten är vintergrön vilket innebär att den delvis behåller sina blad (och några försvinner). Till våren början den vegetera och få nya blad, till skillnad från städsegrön som betyder att växten står stadigt och helt behåller sina blad.

Hedera helix murgröna. Ovärderlig städsegrön multifunktionell raring! Låt den klättra eller agera vattenfall längs med krukans kant. Själv kommer jag plantera ut mina plantor i trädgården efter vintern, där de ska få klättra upp på fåglarnas voljär. Det finns olika arter av murgröna med olika utseenden. Storbladiga, småbladiga variegerade osv.

Chamaecyparis lawsoniana ’Ellwoodii’ ädelcypress. Jag är ju rysligt förtjust i städsegröna buskar. De tillför så mycket i trädgården, särskilt vintertid då det inte finns så mycket annat. Färg och struktur och jag älskar de formstarka sorterna lite extra. De ger en parkkänsla och kontrasterar fint till min vildvuxna trädgård. Det blir extra flott att ha två av samma sort som du placerar på var sin sida om entrén eller kanske vid ett gångstråk.

Imperata cylindica ’Rubra’ japanskt blodgräs. Otroligt dekorativt prydnadsgräs. Inte superhärdigt men kan definitivt övervintra. Känslig för vinterfukt. Jag har planterat överblivna exemplar i plastkrukor där dom snällt har kommit ett par år nu. Allteftersom dom växer planterar jag om dom i större krukor.

Cyclamen hederifolium höstcyklamen. Kan övervintra i trädgården men likt många andra känslig för vinterfukt. Jag är riktigt sugen på att plantera ut några i trädgården och testa, annars duttar jag lite med dessa och har dom i lerkrukor på altanborden.

Emily Bratt.

Du kan alltså plantera mycket i kruka. Som ofta när det kommer till det gröna – det mesta går alldeles utmärkt. Och det är nog det allra finaste med att trädgårdera.

/ Emily Bratt

En annan slags trädgård

Emily Bratt har en lång bakgrund som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner. Idag odlar, arrangerar och levererar hon hållbara blomsterarrangemang i säsong. Följ Emilys inspirerande konto @enannanslagstradgard på instagram.