Höstgödsla trädgården

Trots att växtsäsongen går mot sitt slut finns det en hel del att göra i trädgården för att förbereda växter, träd och gräsmatta för kommande säsong. Som att höstgödsla trädgården till exempel.

Även om du fortfarande skördar grönsaker för fullt och plockar vackra blommor i trädgården så kan du redan nu börja förbereda din trädgård för vintern och kommande växtsäsong. Att höstgödsla trädgården ger växter, träd och gräsmatta en perfekt avslutning på säsongen och välkommen energi och näring inför våren.

Höstgödsla trädgården på sensommaren

En viktig tumregel är att höstgödsla trädgården innan trädens blad hunnit gulna och växterna gått in i sin viloperiod. Då tar de upp näringen på ett bättre och mer effektivt sätt. Det ger också växterna bättre möjlighet att bilda blomsterknoppar till kommande växtsäsong.

Om sommarens gödsling är kväverik så innehåller höstgödslet desto mer kalium och fosfor som växterna och jorden behöver för att återhämta sig. Att skjuta till näring på sensommaren ger växterna bättre förutsättningar att klara av den kalla vintern och stå emot sjukdomar.

Gödsla gräsmatta och perenner

Både nyetablerade perenner och gräsmattan är i stort behov av näring under sensommaren. Däremot behöver du inte ge varken grönsaker eller sommarblommor näring eftersom de ofta klarar av att ta upp den näringen själva.

Jämn fördelning ger bäst resultat

Du kan använda dig av samma höstgödsel till alla dina växter och träd i trädgården. Sprid ut gödslet jämnt över hela ytan. Bruka ner det ett par centimeter under jorden med en kratta. Gödsla gärna innan regnet så finfördelas gödslet direkt. Utan regn i sikte kan du vattna området efter gödsling för samma effekt.

Det finns också en hel del höstplantering att göra i trädgården, klicka här för fler tips!