Höstgödsla – så gödslar du på sensommaren

Förbered trädgårdens alla växter för kommande säsong. Genom att ge lite extra näring under sensommaren och hösten kommer du en bra bit på vägen. Så här gör du när du ska höstgödsla.

Trots att trädgården fortfarande står i full blom kan du redan nu börja förbereda lite inför årets kyligare månader och nästkommande växtsäsong. Växter, träd och gräsmatta behöver alla näring för att hålla sig frodiga och starka. Att höstgödsla är en perfekt avslutning som boostar din trädgård så den kommer fylld med energi och näring nästa vår.

Höstgödsla när trädgården fortfarande är i liv

Du vill tillsätta näring innan blommorna hunnit vissnat, växternas blad gulnat eller löven fallit av. Växterna tar nämligen upp näringen bättre innan de gått in i sin viloperiod, vilket också innebär att de får bättre förutsättningar till att bilda fler blomknoppar till våren.

Till skillnad från när du gödslar på sommaren så är hästgödsel mindre kväverik, men innehåller desto mer kalium och fosfor. Detta är ämnen som dina växter behöver för att få kraft att stå emot sjukdomar och klara vintern och kylan bättre.

Höstgödsla din gräsmatta och dina perenner

Nyplanterade perenner behöver all näring de kan få under sensommar-månaderna för att bli helt etablerade. Likaså en näringsfattig gräsmatta som annars lätt kan angripas av mögelsvamp. Dina grönsaker eller sommarblommor däremot, de brukar redan ha tagit upp den näring de behöver och klarar av, så dessa behöver du inte höstgödsla.

Fördela jämnt för bästa resultat

Använd ett höstgödsel till alla växter i din trädgård. Det viktiga är att du sprider ut höstgödslet jämnt över den yta du gödslar. Att ta hjälp av en kratta kan vara en bra idé. Om du passar på att gödsla innan en regnskur så hjälper regnet sedan till att finfördela gödslet i trädgården direkt. Om det endast är torra dagar i sikte så kan du istället vattna för att få samma effekt.

Följ anvisningarna när du höstgödslar

Är du osäker kring doseringen när du ska höstgödsla så kan du läsa på förpackningen. Där står det precis hur mycket du ska ta och hur du ska fördela det.

 

Sugen på fler höstiga aktiviteter i trädgården? Läs mer om hur du höstplanterar.