Höstfixa trädgården med Odlarglädje

Nu är hösten här och det är dags att börja höstfixa trädgården och ordna för nästa odlingssäsong. Emelie Amcoff, som står bakom inspirerande odlingskontot Odlarglädje på instagram, ger sina bästa hösttips för att förbereda trädgården inför årets kallare månader.

Omvandla plantor till kompost

Funderar du över vad du ska göra med alla gamla plantor som varit i pallkragar och krukor under sommaren? Jag brukar klippa ner de stora plantorna och sedan köra över de med gräsklipparen. På så sätt blir de mindre och perfekta att lägga i komposten eller i pallkragarna. Även gräsklipp och löv lägger jag i pallkragarna för att det ska bli ny jord och näring till nästa säsong. När det gäller komposten är det bra att varva olika material och komma ihåg att vattna.

Höstfixa trädgården med gräsklipp.

Plantera olika sorters blomsterlökar

Under hösten är det dags att plantera olika sorters blomsterlökar och andra lökar som till exempel vitlök. Jag planterar blomsterlökarna både i rabatt och i krukor. Detta är första året för mig så jag är väldigt nyfiken och förväntansfull inför att se hur fint det kommer bli i trädgården i vår, när lökarna äntligen vaknar till liv.

Hsötfixa trädgården med lökar.

Höstgödsla trädgårdsland och rabatter

Nu är även en bra tid att höstgödsla i trädgården. Jag använder mig av Hasselfors Mognad – ett trädgårdsgödsel som passar perfekt till både träd, buskar, rabatter, gräsmattan och trädgårdsland. Är du osäker på hur mycket du ska dosera gödslet står det tydligt på hinken hur mycket du ska dosera på de olika områdena i din trädgård. Väldigt smidigt och enkelt! Läs mer om hur du höstgödslar rätt.

Höstfixa trädgården med gödsel.

Skriv din egen odlingssguide

Nu när säsongen börjar närma sitt slut kan det vara kul att se tillbaka på tidigare månader. Det är ett roligt höstfix att skriva ner vad du tycker har gått bra och vad som gått mindre bra. Vilka grönsaker eller blommor vill du odla nästa säsong och vad saknade du i trädgården i år? Jag vill också slå ett slag för att ta egna frön. Det är både ett ekonomiskt och roligt att ha själv, men också fint att kunna ge bort till familj och vänner.

Fortsätt odla året om!

Vill du fortsätta odla nu till vintern kan jag starkt rekommendera Nelson Gardens hydroponiska odlingslåda Harvy. I den odlar du i vatten och den passar perfekt för t.ex. basilika, plocksallad och persilja. Här kan du läsa mer om hydroponisk odling.

Hoppas att ni alla haft en underbar sommar och en bra odlingssäsong om du odlat. Har du inte odlat hoppas jag att jag kunnat inspirera dig till att börja odla till nästa säsong. Ha en skön vinter och njut av att höstfixa trädgården, så hörs vi snart igen.

/ Emelie

Odlarglädje på Instagram

Emelie med Rabarber i famnen.

Ett favoritkonto på Instagram är härliga och inspirerande @odlargladje_. Här delar Emelie Amcoff varje dag med sig av odlingen i sin radhusträdgård. Följ Emelie för mer tips och inspiration kring odling i växthus, pallkragar, balkong och trädgård.