Hjälp igelkotten att överleva

Många igelkottar svälter ihjäl under vinterhalvåret när fettreserverna tar slut i kylan. Men du kan hjälpa dem att överleva genom att ställa ut lite fettrik mat till dem.

Vintern sliter hårt på den svenska igelkottstammen. Under en normal vinter kan upp till hälften av alla igelkottar i Sverige stryka med. Trots att vintern i år varit mild och blöt tvingas många igelkottar – inte minst fjolårets ungar – sätta livet till när fettreserverna tar slut. De svälter helt enkelt ihjäl.

När det regnar mycket under vinter och tidig vår vaknar igelkotten ur sin dvala för tidigt på grund av boet blir blött. De väljer då att söka sig ut ur boet men när det då inte finns så mycket fettrik mat att tillgå utanför boet klarar sig inte igelkottarna eftersom det mesta av fettreserverna har gått åt under dvalan.

Så kan du hjälpa till
Därför behövs mänsklig hjälp tills dess att vädret blir snällare mot de små djuren. Ställ gärna ut lite kattmat eller annan fettrik föda där du vet att igelkotten håller till. Maskar, insekter och snäckor fungerar minst lika bra tills naturen börjar spira och grönska på allvar. När grönskan griper tag om naturen vet man att igelkotten klarar sig. Undvik däremot att ge igelkotten mjölk eftersom den inte tål laktos.

Även torra och heta somrar ställer till det för igelkotten. Då försvinner maskar, larver och snäckor i hög grad vilket är igelkottens normala basföda. Ställ då gärna ut lite färskt vatten och lite mat för att hjälpa djuren på traven.

Bjud in igelkotten!

Granngarden-IgelkottshusDen som vill underlätta för igelkottar kan bygga ett igelkottsbo. Det är viktigt att ingången är utformad så att inte grävlingar kan komma in i boet, antingen med en böjd ingång eller har en smal gång. Det ska också ge bra skydd mot väder och vind. Placera huset på ett lugnt, väldränerat ställe gärna skyddat från regn och vind, se till att ventilationshål inte täpps till av snö.

Igelkotten använder sin bostad året runt, för att vila på dagen eller föda sina ungar på våren. På vintern går igelkotten i ide.

Täck gärna huset med löv och annat material som isolerar mot kyla och regn. Halvfyll den inre kammaren med torrt gräs och löv så att igelkotten kan “boa” in sig när den flyttar in. Invänta sedan din första gäst!

Igelkottshuset finns i Granngårdens butiker fr o m vecka 16.