Hjälp din gräsmatta klara vintern

Nu när temperaturen kryper ner är det dags att göra gräsmattan redo för vintern. Här ger vi dig tips på vad du ska tänka på, och hur du ger gräsmattan de bästa förutsättningarna inför nästa säsong.

Hösten är en period då du ska ge gräsmattan minst lika mycket kärlek som resten av året. Nu är det nämligen dags att vårda och motverka sjukdomar, så att din gräsmatta kan komma igång att växa så tidigt som möjligt på våren.

Minska risken för grässjukdomar i vinter

Innan roboten eller gräsklipparen åker in för vintern så är de sista gräsklippen viktiga, och där är det avgörande att du har vassa knivar. Ett grässtrå som är klippt med en slö egg ger en bra grogrund för olika sjukdomar som till exempel snömögel. Undvik detta med en vass egg – det ger strået en fin snittyta som även minskar risken för sjukdomar avsevärt.

Tips! Grannhjälpen erbjuder service av gräsklippare och service av robot. Genom att lämna in klipparen på service fungerar den optimalt under de sista klippningarna nu under hösten och kommande säsong.

Ha rätt klipphöjd vid de sista gräsklippen

Se även över hur lågt du klipper din gräsmatta de sista klippen. En gräsmatta som lämnas med långa grässtrån inför vintern (ca 10 cm) kväver lätt sig självt genom att gräset lägger sig ner. En kortklipp gräsmatta däremot (ca 2-3 cm) har inte så mycket kvar av plantan och kan på grund av det ta skada.  Ett mellanting är därför att rekommendera (4-5 cm).

Stärk gräsmattan med höstgödsel

Under vintern kan gräsets tillväxt lätt skadas av kyla och snö. Därför ska du använda ett höstgödsel i gräsmattan när temperaturen sjunker. Höstgödsel har en bra sammansättning av ämnen (låg kvävehalt och hög kaliumhalt) som dämpar tillväxten och stärker gräsmattan, för att få så bra övervintring som möjligt. Läs mer om hur du höstgödslar trädgården.

Sprid ut järntillskott i gräset

Förebygg och korrigera järnbrist i gräsmattan genom att komplettera med gräsgödsel med järntillskott. Detta motverkar även sjukdomar och stärker gräsets förmåga att klara den långa vintern. Blanda med ut gödselt med vatten och vattna gräsmattan.

Räfsa och städa gräsmattan inför vintern

För att få optimala förhållanden för gräsmattan nästa säsong bör du räfsa bort löv och fallfrukt som ligger på gräset. Om du har klippt gräsmattan ofta med en robot kan kortare grässtrån till fördel ligga kvar då de förmultnar och blir näring för gräset. Om du däremot har klippt mer sällan och har längre grässtrån som ligger och bildar ett täcke mot jorden är det bättre att räfsa bort dem. Annars riskerar gräsklippet att kväva gräset och risken för sjukdomar ökar.