Grundkurs i grönare gräsmatta

Våren är här, och med den härliga stunder i trädgården. Det är dags att rusta upp gräsmattan för grillkvällar, barnfötter och lata dagar på rygg. Men hur skapar man en slitstark och grönare gräsmatta?

Så snart snön har smält är det dags att göra en översyn av gräsmattan. Ett vanligt fel många gör är att vänta för länge med gödslingen.

Ibland har det bildats stora ringar av snömögel i hålrummet mellan snö och mark. Om angreppet är så kraftigt att det har dödat gräset kan man bli tvungen att stödså med snabbgroende renoveringsgräs. Ta en trädgårdskratta och kratta bort allt det döda gräset som du sedan kan lägga i komposten. Rugga upp ytan och försök att få upp lite mylla som gräset kan gro i.

När snön har försvunnit kan det också visa sig att en nyetablerad gräsmatta kanske har satt sig på vissa ställen. Om det händer i mindre sänkor, kan du skala av den ett par centimeter tjocka grässvålen och lägga åt sidan. Fyll upp svackan med matjord och lägg tillbaka grässvålen. Se till att gräset hålls fuktigt den närmaste tiden. Man kan också dressa upp svackor men det tar mycket längre tid, eftersom man bara kan lägga några millimeter jord per gång för att inte kväva gräset.

Den största anledningen till att man har mossa är att gräsmattan har näringsbrist. I kombination med skugga och låga pH-värden tar mossan lätt över. Väljer man att starta krig mot mossan gäller det att ha tålamod. Det krävs oftast flera behandlingar med mossförebyggande medel under våren, sommaren och hösten, inte bara vid den första gödslingen på vårkanten.

Granngarden-gronare-grasmatta3

Om du flyttar in på en gammal tomt där mossan helt har tagit över kan det vara bra att börja om från början. Hyr en minigrävare och skala av toppskiktet, det är absolut bäst. Du kan även jordfräsa, men oavsett vilket du väljer, se till att vänta till senare på vårsäsongen när jorden tjugo centimeter ner har torkat upp. Jämna av med ny matjord och gör en nysådd.

Ingen gräsmatta håller sig fin år efter år utan ett visst mått av underhåll. Ett tips är att gödsla först en gång tidigt på våren precis då gräset börjar spira. Sedan ytterligare en gång på försommaren. Om man bor i södra Sverige och har lång växtsäsong kan man behöva ge en halv dos i augusti. I september kan man höstgödsla.

Tricket för att inte få in mossa och andra ogräs är att ha en tät, tjock gräsmatta. Vägen dit handlar delvis om gödsling och vattning, men framför allt om klippningen. Det är viktigt att gräsklipparen har vassa gräsklipparblad. Slits bladen av, istället för att skäras, får varje blad mycket större angreppsyta där sjukdomar kan ta sig in. Det tar också längre tid för gräset att återhämta sig efter en klippning. Du behöver också klippa ofta, minst en gång i veckan om den ska bli riktigt tät. På en golfbana har man specialsorter som klipps var till varannan dag.

Granngarden-gronare-grasmatta4Gräset strävar hela tiden efter att växa upp ostört för att sätta frö. När plantan hindras från det skickas signaler ned till rotsystemet som skickar ut nya skott och gräsmattan blir tätare. En gräsmatta ska klippas minst en gång i veckan, helst två. Tycker man det är jobbigt att klippa så ofta eller har en väldigt stor gräsmatta kan det vara idé att investera i en robotgräsklippare, eller en åkgräsklippare. Då kan även de lataste gräsmatteägarna fokusera sin energi på att vattna och gödsla, ändå lyckas de få riktigt fina mattor!

Blir sommaren torr gäller det också att bidra med fukt. För att få en torktålig matta behöver du tvinga rötterna att söka fukt nedåt. Vattna därför hellre rejält ungefär en gång i veckan. Ett tips är att köpa en regnmätare som du ställer under spridaren.

Fyra grundtips för finare gräsmatta:

1. Gödsla årligen, två till tre gånger vanligt och en höstgödsling. Till hösten använd gödsel med liten mängd kväve och mycket fosfor och kalium som laddar rötterna och stärker cellväggarna. Långtidsverkande gödsel är dyrare, men räcker längre.

2. Mossbekämpa mer än en gång på våren. Vattna ut medel eller strolla.

3. Klipp en gång i veckan med vass klippare. Klipp gräset hellre för långt än för kort.

4. Vattna 25–30 mm en gång per vecka, hellre mycket och sällan än ofta och lite.

Artikeln publicerad första gången i Grannliv 2/2013.