Gräsguide – så lyckas du med din gräsmatta

Att få en frodig gräsmatta behöver inte vara svårt. Genom att lägga lite extra tid på den under en säsong blir den mer lättskött under kommande år. Här kommer gräsfantasten David Krifors bästa tips för att få den extra fin:

Krattor och räfsor i färglada kulörer.

Kratta, räfsa och städa

Det vill säga kratta och räfsa bort löv och annat som annars lägger sig som ett täcke. Ta det däremot lugnt med krattning på våren då gräsmattan är känslig och lätt kan skadas. Om du inte städat den på hösten och behöver kratta på våren, gör det mycket försiktigt med en mjuk plastkratta, inte en kratta med ståltänder.

Jord som sopas ut på gräsmatta.

Toppdressa

Toppdress blir som en spakur för din gräsmatta. Det betyder att det är dags att se över utsatta områden genom att tillföra dressjord, även kallat toppdress. Sprid ut jämnt med toppdress över gräsmattan, cirka 1–2 cm över hela ytan, eller där det finns extra behov. Toppdressen får inte ligga ovanpå gräset utan ska krattas ner så den ligger så nära jorden som möjligt. Gräset ska klippas och helst vertikalskäras innan toppdress tillförs.

Hand som håller gräsfrön.

Stödså

Så gräsmattan med nytt gräsfrö för att få en tätare gräsmatta. Optimal tidpunkt är under hösten eller under tidig vår när det är mer än +10 grader. Välj en gräsfröblandning som har de egenskaper du eftersöker, till exempel prisvärda Granngårdens Slottspark för en långsamtväxande, slittålig och tät gräsmatta.

Gödsel som hälls i hållare.

Gödsla

Tillför näring i lagom mängd. Tidig vår och försommar är en ultimat tidpunkt. Sprid ut gödsel och eventuell kalk jämnt med spridarvagn eller stroller 2–3 gånger per säsong.

Roobgräsklippare på matta.

Klippa

Klipp din gräsmatta regelbundet så blir den tät och fin och går från att vara grön till grönare. Idag finns smarta robotgräsklippare och automatiska system som Gardenas populära Smart System, som sköter både bevattning och gräsklippning via en app i mobilen.

Vattenspridare Gardena.

Bevattna

Den etablerade gräsmattan behöver inte vattnas så ofta, men när du väl gör det ska det göras rikligt, gärna med vattenspridare. Undvik att vattna mitt på dagen och ta hänsyn till kommunens bestämmelser vid extra torrt väder.

 

David Krifors gräsfantast.

BONUSTIPS – NYHET I SAMARBETE MED UNICEF!

David tipsar också om att om du köper Grundset Gardena Bevattning går 10 kr oavkortat till Unicef och deras arbete med att ge fler människor i världen rent vatten. Du kan läsa mer om David och hans tips för en välskött gräsmatta här.