Gödsla i trädgården – våra bästa tips på rätt växtnäring

Kvinna gödslar i trädgården vid odling

Gödsel ger våra växter bättre livskvalitet, godare frukt och vackrare blommor. Men olika växter behöver olika sorters näring. Känns det som en gödsel-djungel? Här reder vi ut hur du kan gödsla i trädgården på bästa sätt!

Varför gödsla i trädgården?

Genom att gödsla i trädgården ser du till att dina växter har näring under hela säsongen för att kunna växa, ge god frukt och fina blommor. Växter som växer fort och mycket behöver i regel mer näring än de som växer långsamt. Främst behövs ämnena kväve för tillväxt samt kalium och fosfor för knoppning, frukt och extra kraft under vintern.

När ska du gödsla?

När växterna sätter fart om våren och försommaren vill de gärna ha lite gödsel redo kring rötterna som de kan sätta tänderna i. Därför är det bra att gödsla tidigt på våren. När detta är exakt beror på var i landet du bor, men omkring mars till maj månad. Växter som vill ha mycket näring, såsom rosor, kål och tomater, behöver ytterligare en gödsling senare på sommaren för att fortsätta växa. Som förberedelse inför vintern kan du också gödsla i trädgården på sensommaren.

Gödsel för köksträdgård

 

Olika sorters gödsel

Olika växter har olika behov vad gäller näring. På Granngården kan du därför hitta ett stort utbud av olika sorters gödsel, allt från trädgårdsgödsel till gödsel för gräsmattan eller köksträdgården.

Välj rätt trädgårdsgödsel

Trädgårdsgödslet Spira är ett perfekt startgödsel att gödsla trädgården med när den börjar vakna till liv om våren. Det här gödslet passar utmärkt för såväl pallkrage, friland och rabatter.

Gödsel för köksträdgården

För att du ska få en rik och välsmakande skörd i din köksträdgård har vi gödsel just för detta! Gödslet är långtidsverkande, vilket gör att du bara behöver gödsla trädgården 1-2 gånger per säsong. Det finns också. Naturgödseln från Hasselfors är dessutom helt vegetabiliskt. Passar bra för både odling i växthus, friland och pallkrage.

 

Såhär doserar du gödsel för köksträdgården

Potatis: Ca 1 dl per sträckmeter direkt i potatisfåran samt en gång före midsommar med 1 dl per m2.
Kål, morötter, lök, purjolök, sallat: Ca 3 dl per m2 i jorden innan sådd eller plantering. Ytterligare 1–2 dl per m2 kan ges under sommaren.
Tomat, gurka, paprika, chili: Ca 3 dl per m2 i jorden innan plantering. Ge 1 dl per m2 per månad fram till augusti.
Ärtor och bönor: Ca 1 dl per m2 innan sådd.
Örtkryddor: 1–2 dl per m2 på våren. Till kryddor som skördas ofta, ca 1 dl per m2 per månad under sommaren.
Jordgubbar: Ca 0,5 msk per planta tidigt på våren. Ge ytterligare 1 msk per planta direkt efter skörd.

 

Gödsel för frukt och bär

Frukter och bär behöver speciellt gödsel för att ge en stor, söt och solmogen skörd. Därför finns gödsel för frukt och bär som ger dina fruktträd och bärbuskar all näring de behöver. Gödslet gynnar markens mikroliv så att växterna kan ta upp näringen. Det kan också användas till att gödsla andra delar av trädgården.

Såhär doserar du gödsel för fruktträd och bärbuskar

Äpple, päron-, plommonträd: 2-10 dl per träd, beroende på storlek. Gödsla på den markyta grenverket täcker. Rötterna är mest aktiva i utkanten av grenverket.
Vinbär, krusbär och andra bärbuskar: Ca 1 dl per buske på våren.
Jordgubbar: Ca 0,5 msk per planta tidigt på våren och 1 msk per planta direkt efter skörd. Unga plantor behöver näring extra mycket under första året.
Hallon: Ca 1 dl per sträckmeter tidigt på våren innan skotten börjar växa. Upprepa när hallonen blommar i juni.
Trädgårdsblåbär: Ca 0,5-1 dl per buske tidigt under våren strax före knoppsprickning och ytterligare en gång vid midsommar.

Man gödslar i trädgården med gräsmattegödsel

Gödsla för en gladare gräsmatta

För en härligt tät och grön gräsmatta att springa barfota på under sommaren kan det vara bra att gödsla med gräsmattegödsel. För att du ska hitta det gödsel som passar just din trädgård bäst, erbjuder vi på Granngården olika sorter. Hasselfors Natur är ett KRAV-märkt, långtidsverkande gräsmattegödsel som med 1-2 gödslingar per säsong ger en frisk, tät och tålig gräsmatta att njuta av hela sommaren. Vill du förlänga gräsets livskraft även inpå hösten är höstgödsel perfekt. Är din gräsmatta full av mossa på våren börjar du att gödsla med Gräsmattegödsel Mossa så att gräset får en sportig chans att över vinna mossan.

Läs mer om att gödsla i trädgården

Vill du ha fler tips om gödsel? Här kan du läsa mer om hur du gödslar i trädgården senare under säsongen.