Så gör du förodlingen framgångsrik

Granngarden flanellskjorta Veronica Kesseli
Veronica har på sig en flanellskjorta från Granngården, en skön vit t-shirt i bomull och Granngårdens egen slitstarka arbetsbyxa för dam med benfickor.

Växterna spirar hos Veronica Kesseli i Kungsängen. Som passionerad odlare blir det en hel del frön som ska förodlas innan våren är här. Med rätt hjälpmedel har du en stor fördel när det gäller att få fröna att gro och sticklingarna att bli starka.

Veronica Kesseli på Skälby Gård i Kungsängen fick lära sig odlingsknepen från sin mor och farmor. Till vardags arbetar hon som massageterapeut, men i sitt växthus och i tjugotalet höga pallkragar odlar hon och säljer grönsaker under säsong.

Hon kallar sig för en ”hobbyodlare i stor skala”. I odlingen finns de vanliga örterna och grönsakerna, men i somras råkade hon få upp en vattenmelon som blandat sig in bland fröerna och det gick bra det med. Målet är att ha gårdsförsäljning av både plantor och grönsaker.

Grannliv fotograferade några av vårens hjälpmedel vid förkultivering hemma hos henne på gården.

Granngården förodlingshjälpmedel krukor drivhus

Bra hjälpmedel. Ovan från vänster Nelson Garden Minidrivhus för fönsterbrädan 4×6 celler. Minidrivhus med luftning för torvbriketter eller krukor. Roottrainer med 32 st öppningsbara celler. Minidrivhus med 8×6 celler och bevattningsmatta. Självvattnande krukset med 18 st 9 cm krukor till förodling eller drivning av sticklingar.

Pluggboxar Rootmaster växtbelysning

Pluggboxar från Nelson Garden gör det jätteenkelt att plantera ut dina sticklingar i trädgårdslandet utan att skada rötterna. Med pluggar får du djupa rotsystem och kan enkelt få till snygga rader i odlingen. Tänk på att trycka till jorden vid sådd så att pluggen håller ihop vid utplantering. Finns i olika färger, här röd och gul. Jordskopa med inbyggd säckförslutning.

Stadiga plantor med Nelson Garden Rootmaster och Growlight Duo växtbelysningsarmatur som ger extra ljus under tidig vår. Särskilt bra när du driver upp sådana växter som chili eller kronärtskocka som tar lång tid för att utvecklas. Belysningen gör växterna kraftigare och tåligare. Du slipper gängliga och sköra sticklingar.

Förodlingsset förvaringslådor glasklocka växtbelysningOmskolningen går enkelt med ett omplanteringsset som innehåller minikratta, minispade och en håltagningspinne. Med redskapen lossar du försiktigt plantorna från ditt pluggbrätte när du ska omplantera. Tråg inklusive pluggbrätte 84 celler 112.

Ordning får du enkelt med plastbackar från Hammarplast som har låsbart lock i olika storlekar 2–70 liter. Etiketter att märka lådorna med finns i 12-pack. Vattenkannan är gjord zink och rymmer 2 liter. Odlingsklockan i glas är både vacker och praktisk. Armatur för växtlampa. Värmematta att lägga under förodlingen gör att fröna gror mycket snabbare. När växterna kommit upp en bit stänger du av värmen och ljuset tar över som drivkraft för växterna. Stöveln Pålsjö finns i stl 36–41. Träskon Emma i stl 36–41. Trådkorgen rymmer 35 liter och finns även i 45 liter.