Så förvarar du gräsklipparen rätt

Visst vill du ha en gräsklippare som startar piggt och lätt när du plockar fram den igen i vår. Följ våra tips inför vinterförvaringen för att hålla din trädgårdsmaskin i toppform!

Så här gör du innan du lägger undan din motorgräsklippare för säsongen:

  • Töm bensintanken. Bensinrester kan under granngarden_tt_416_klipparevintern tappa sin tändningsförmåga vilket kan göra att det blir svårare att få igång maskinen i vår.
  • Kontrollera oljenivån, så att den ligger på rätt nivå för att köras – ibland kan du behöva göra ett oljebyte. Följ rekommendationerna i manualen.
  • Rengör maskinen ordentligt. Ta bort gräsrester som fastnat i klippdäck och chassi och runt avgasröret eftersom det annars finns risk för antändning. Borste, vatten och vattenslang är bra hjälpmedel.
  • Kontrollera kniven så att den är hel inför kommande säsong. Ta gärna av och slipa den, något du behöver göra efter cirka 25 driftstimmar.
  • En torr och dammfri förvaringsplats. Gräsklipparen förvaras bäst övertäckt i ett dammfritt och torrt utrymme, i normalläge. Tänk på att hålla den utom räckhåll för barn.

Källa: stihl.se

För robotgräsklippare satsar du på detta innan vinterförvaringen:

  • Gå igenom maskinen och kontrollera skicket på knivar och hjullager.
  • Ladda upp batteriet till full styrka. Under tiden du förvarar gräsklipparen är det också bra att ladda upp batteriet ett par gånger för att säkerställa att det inte tar skada.
  • Förvara gräsklipparen inomhus, i en torr och frostfri miljö. Det gäller även laddstationen. Det finns särskilda vägghängare för dig som vill ha maskinen på väggen.
  • Rengör maskinen noggrant. Chassits undersida ska borstas eller torkas ren från gräs och smuts, likaså hjulen och dess upphängning. Även karossen och laddstationen mår bra av att torkas av med fuktig trasa.

Oavsett typ av gräsklippare är det bra att ta en titt i manualen – här finns ofta bra information om hur du förlänger livslängden på din maskin.

Om du inte vill förvara gräsklipparen själv

Vi hjälper dig med service av trädgårdsmaskiner genom vår tjänst Grannhjälpen. För robotgräsklippare erbjuder vi dessutom även installation och vinterförvaring med service. Lämna in din robotgräsklippare i närmaste Granngården butik så servar vi den och ser till att den fungerar utmärkt när du hämtar ut den i vår.

Vill du veta mer? Läs mer om Grannhjälpen eller fråga i din närmaste butik så berättar vi mer.