Förgro potatis – tips för att lyckas med potatisodlingen

Finns det någon härligare känsla än att gå ut och plocka egen potatis till middagen? Att förgro potatis för att sedan sätta dem är enklare än man tror. Här får du tips på hur du kommer igång.

Det är enkelt att odla potatis även för den som inte har tillgång till friland. Man kan odla i allt från pallkragar till hinkar.  Se bara till att hinken är mörk om du väljer den odlingsmetoden eftersom potatis inte mår bra av ljus. Vad man väljer att odla i är en smaksak beroende på vilket utrymme man har.

Plåtkastrull med jordiga potatisar.
Potatisen har varit en uppskattad råvara i den svenska matkulturen sen 1700-talet.

Så här förgror du potatis

Hur lång tid det tar att förgro potatisen beror på hur varmt den förvaras. Mellan 12–18 grader är en bra temperatur. Det enklaste sättet att förgro potatis är lägga den i äggkartonger eller lådor som placeras ljust. Groningen tar 3–6 veckor i normala fall. Ju svalare potatisen ligger desto långsammare går det.
En annan metod som används som gör att potatisen gror bättre och får rötter så att man har en färdig planta att sätta är denna som kräver lite mer jobb: Använd en låg låda med såjord på botten och så lägger man bara sättpotatis som ska gro på jorden. Håll jorden lätt fuktad. Hantera potatisen varsamt när groddarna anlänt. Det är dags att plantera ut i hinken eller pallkrage när frostnätterna är över och  jorden kan hållas på en temperatur runt 8 grader.

Vad vet du om potatis? Testa dina kunskaper om den uppskattade knölen.