Fin potatis året om

Lyckliga ska ni vara som i våras fick den c-vitaminrika knölen i jorden och nu kan skörda och njuta av er egen odlade potatis. Och ni är många för på Granngården säljs inte mindre än 250 ton sättpotatis om året! Som blir till soppor, grytor och gratänger men också smakar fantastiskt i kakrecept.

Granngarden_potatis1

Micke Nilsson är trädgårdsansvarig på Granngården i Arninge. Som son till en potatisodlare har han själv blivit en hängiven potatiskännare, om än i mindre skala. Hans potatis odlas på kolonilotten en bit hemifrån lägenheten och räcker förhoppningsvis året ut. Trots höstens intrång har ännu inte hela skörden kommit upp ur jorden. Anledningen är helt enkelt den att Micke har ont om plats hemma till förvaring av potatisen.
– Jag har tagit av blasten, potatisen ligger skyddad i marken tills frosten kommer. Det fungerar utmärkt att förvara potatis på det viset. Vinterpotatis har hårdare skal just därför att den mognar i jorden och tack vare detta hårdare skal tål den att lagras.

Till våren kommer det att finnas runt 25 olika sorters sättpotatis på Granngården. Bland annat den extremt tidiga, uppskattad eftersom det går att få en första skörd klar redan till midsommar. Färskpotatis, eller nypotatis som vi också säger, skördas från juni till ungefär september. Rocket är en sådan och Asterix som är halvfast, lite rödaktig i skalet och väldigt god.
– Några av de gamla sorterna är Maria och Early Puritan. Goda och uppskattade är också sena Red Baron och King Edward, för att inte tala om Blå Kongo som ger blått potatismos, säger Micke.

Potatisen kom till Sverige i mitten på 1700-talet och blev, tackvare ett bra näringsinnehåll och möjligheten att odla den från norr till söder, snabbt populär. Potatis är också mycket tacksam att odla och kräver egentligen inget trädgårdsland. Du kan till och med odla din lilla skörd hemma på balkongen i en vanlig hink! Bäst trivs potatisen på lätt sandhaltig eller mullhaltig jord.
– Räkna med att kunna skörda tre månader från sättning, en tid som kan förkortas om du förgror, säger Micke.

Att odla sin egen potatis och sedan skörda är en lycka i sig. Lägg också till att du får potatis som inte är besprutad och därför både är nyttigare och godare.