Farbror Gröns odlingsdrömmar

För många odlingsentusiaster är Johannes Wätterbäck en välkänd profil. Han och sambon Theres Lundén är mer kända under namnet ”Farbror Grön” där de bloggar, håller kurser och skriver trädgårdsböcker. Det som började som ett intresse är idag deras levebröd. För Grannliv berättar Johannes om sina odlingsdrömmar.

Som liten drömde Johannes om att bli militär eller bonde.
– Jag var väldigt fascinerad av jordbruk. Vi bodde inne i stan men hade en stuga som jag ständigt längtade till. Jag har alltid gillat att vara i naturen.

Både hans mamma och mormor odlade mycket, framför allt blommor, och som liten pojke hängde Johannes efter dem i trädgården och upplevde det gröna på nära håll.
Johannes mamma gick bort när han fortfarande var liten och lämnade efter sig en trädgård som under många år föll i glömska. Men när han var 21 år, bestämde sig Johannes för att ta tag i trädgården. Det var startskottet för resan som många år senare skulle utgöra en stor del av hans liv.
– Jag hade ingen kunskap och försökte lära mig, men tyckte inte jag fick några bra svar. Så jag letade bland trädgårdsböcker på biblioteket och frågade traktens trädgårdstanter hur jag skulle bära mig åt. Sakta men säkert började jag förstå vad jag skulle göra.

Johannes Wätterbäck som liten i sin mammas trädgård.
Johannes som liten pojke i sin mammas trädgård, som senare blev hans. Han har alltid gillat att vara ute i naturen bland växter och blommor.

Naturens villkor

Johannes säger att han gjorde en massa misstag i början, men märkte samtidigt redan under första året att han blev helt betagen av att vara utomhus och följa med i årstidens växlingar. Sakta men säkert väcktes han odlingsdrömmar till liv
– Jag kände att jag blev en del av naturen och märkte att jag var tvungen att arbeta på naturens villkor.

Eftersom trädgården låg på en rullstensås blev Johannes tvungen att släpa dit allt material som behövdes. Sedan började han bygga jordar som kunde behålla vatten och näring. Han grävde ur 14 olika trädgårdsland och tog vara på alla perenna växter.
– Jag behöll mycket av det som mamma hade planterat; funkia, vårkragar, perenna vallmo och krusbär bland annat.

Han promenerade runt mycket i omgivningarna och lärde känna många ”trädgårdstanter” som han började byta växter med. Sen var det omöjligt att sluta.
– Fascinationen för livet och allt det levande som jag kom i kontakt med när jag började odla blev så berikande för mitt liv, det var en stor bit som jag inte visste fattades. Känslan av att inte bara vara en parasit på den här planeten utan också vara en del i det gav glädje och mersmak – och egen mat som en bonus!

Takfarmen i Västerås.
Johannes och Theres odlar överallt och året runt. I lägenheten i Västerås där de bor med sina två barn, i växthuset utanför och som här på takfarmen inne i stan och i trädgården vid sommarhuset i Södermanland. De älskar att experimentera med olika sorters grödor. Kretsloppstänket är en viktig del av det de gör och grödorna de odlar hamnar på tallriken i kreativa maträtter.

Experimenterar mycket

Nu är det föreläsningarna och bloggandet som tar upp en stor del av Johannes tid vid sidan av odlandet. Varje år har han ett 30-tal föreläsningar runt om i landet och intresset verkar inte avta. Det är en utmaning att förnya sig hela tiden men Johannes säger att det alltid finns något nytt att prata om.
– Vi odlar och experimenterar väldigt mycket vilket gör att det alltid finns något nytt att berätta. I mötet med människor uppstår det alltid nya idéer. Det som intresserar Johannes just nu och så även många av dem som följer honom är att ta tillvara grödorna men också sprida ut skördarna under året. Men det kräver också att man har lite koll på vilka grödor som ska skördas tidigt och vilka som kan skördas sent. Det kräver planering.

Växthuset i Västerås hos Frabror Grön.
Höstarbete vid växthuset i Västerås.

Vad är det vanligaste misstaget många gör?
– Att man gödslar för lite och vattnar för dåligt. Att vara för lat helt enkelt och inte se efter sina grödor ordentligt.
Har du några grödor som inte funkar för dig?
– Pelargoner och kronärtskocka. Sen kan jag odla wasabi eller någon konstig bergsviva från Kina, men en vanlig simpel pelargon klarar jag inte av. Den kanske känner innerst inne att jag inte tycker om den och att det finns ett motstånd.
Under våren har Johannes och Theres släppt sin andra trädgårdsbok, Flera fingrar gröna. Även en tredje bok är på gång, troligtvis en kokbok.
– Men vi vill göra klart grönsakerna först så att vi är klara med alla ingredienserna.