Fantasin sätter gränsen vid planteringskärl

Granngarden-TT-kalbrickaDet finns mängder av varianter när det gäller kärl att så i. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna. Här bjuder vi på några tips både för den som vill vara kreativ själv och den som vill köpa det bästa i handeln.

Granngarden-TT-petflaskaMiniväxthus eller PET-flaska För att få bättre driveffekt och behålla fukten i jorden så att dina nysådda fröer mår bra är det klokt att täcka över sådden. Det finns miniväxthus med plastlock som är självbevattnande och andra som inte är det. Många använder inte miniväxthus överhuvudtaget utan gör sitt eget ”växthus” med hjälp av blompinnar och plastpåsar eller använder en avskuren PET-flaska att sätta över varje kruka. Oavsett om du köper ett miniväxthus eller gör ett eget ”växthus” så måste det finnas ventilationshål. Blir det för fuktigt riskerar du nämligen att få mögelsvamp-angrepp på i värsta fall både jord och växt.

Många proffsodlare förgror i torvbriketter som sväller när de vattnas, men detta odlingssätt passar lika bra för glada amatörer. När du köper briketten är den torkad och komprimerad men när du sedan lägger den i vatten så expanderar den på höjden och blir till en liten ”kruka” där du sår fröet. När sedan rötterna börjar att sticka fram ur jordklumpen är det dags att plantera om i kruka eller sätta ut i landet och då stoppar du ner både växt och torvbrikett och slipper alltså att böka med rötterna och riskera att de skadas.

Torvkrukor är planteringskrukor av torv som du fyller med vanlig såjord. Krukorna ställs sedan på brickor eller i miniväxthus i fönstret. Precis som med torvbriketterna låter du krukan sitta kvar när du planterar ut på friland. Ett tips när du sätter ner krukan i jorden är att gräva ner den ett par centimeter så att den inte sticker upp. Annars riskerar du att den torkar i solen och blir hård som cement och växternas rötter får svårt att ta sig utanför krukan. Det här gäller även för torvbriketter.

Såbrätten kan vara vattentäta lådor och fat med minst fem centimeter höga kanter. I ett såbrätte sår du de små fröerna på rad och när dessa har grott och fått ett par karaktärsblad (det vill säga bladen som kommer efter de första hjärtbladen) så planterar du om dem i större krukor. Fördelen med såbrätten är att du får mycket sådd på liten yta men det är också lätt att så lite mer än du behöver just på grund av detta. Det gäller också att plantera om plantorna vid rätt tidpunkt och inte låta dem stå för länge i såbrättet.

Planteringskrukor i plast som du fyller med såjord är ett ganska enkelt sätt att förgro på. Sår du inte för många frön i varje kruka behöver inte sticklingarna planteras om så tidigt.

Hemgjorda planteringskrukor är det allra billigaste sättet att förgro på och då går det utmärkt att använda gamla plastburkar som till exempel yoghurtburkar, plasttråg och mjölkförpackningar. Diska ur burkarna ordentligt, gör hål i botten med en spik och fyll burkarna med såjord. Ställ dem i ett ljust fönster, på brickor eller i miniväxthus.