”En välskött gräsmatta behöver inte bli ett jätteprojekt”

Hemma hos entusiasten David Krifors är gräsmattan en uppskattad hobby. Intresset började tidigt och nu är känslan av att sätta fötterna på grönt frodigt gräs på sommaren något hela familjen njuter av.

Redan när David var liten började han drömma om den perfekta gräsmattan.

– Det var alltid häftigt när vi var på fotbollscup någonstans och det fanns en riktigt schysst gräsmatta, berättar han. Det betydde mycket för känslan och spelet – särskilt för mig som målvakt. Även senare när jag blev äldre och började med golf såg jag hur viktigt underlaget var.

En rolig utmaning

Gräsentusiasten David krifors som liten.När David bodde hemma hos föräldrarna hjälpte han ofta till med trädgården och drömde om att ha en egen frodig gräsmatta en vacker dag.

– När jag och min fru Anna köpte hus 2015 fanns det bara en gräsmatta i dåligt skick. Jag såg det som en utmaning att fixa till den och började med några enkla medel som gjorde att den kom igång bra. I början var mattan full av mossa, men istället för mossrivare som sprider sporerna jobbade jag med näring och gödsel i den mån jag kunde.

Uppskattad hjälp i trädgården

Att klippa gräsmattan ofta för att stimulera tillväxt och hålla ogräs borta är viktigt, menar David. Det fungerar utmärkt med en robotklippare.

– Många tror att det är ett himla projekt att ha en välskött gräsmatta, men det räcker ofta att gå in mer seriöst under ett år och sedan underhålla den väl. En heldag per säsong ägnar jag åt att vertikalskära och toppdressa gräsmattan. Sedan sköter roboten det mesta.

Även barnen Hugo och Belle som är sex respektive fyra år gamla får hjälpa till i trädgården. Robotgräsklipparen har till och med fått ett litet eget hus som David byggt ihop och satt på både takpannor och vindskivor.

– Det är skönt att roboten sköter om gräsmattan även när vi har semester, så vi kan ägna oss åt att njuta av sommaren, avslutar David.