En trädgård för fjärilar, bin och humlor

Vår ekologiska mångfald ligger till stor del i händerna på våra bin, humlor och fjärilar. De naturliga pollinerarna är helt avgörande för fruktsättningen och blomningen i våra trädgårdar. Du kan själv skapa en vacker trädgård för fjärilar. Så här går du till väga. 

Vi kan tacka våra fantastiska pollinerare – bina, humlorna och inte minst fjärilarna – för att vi varje år kan njuta av fantastiska blommor, frukter och grönsaker i våra trädgårdar.

Men såväl bin som humlor och fjärilar går en hård kamp för att överleva. Våra ängsmarker, fjärilarnas naturliga hemvist, håller på att försvinna till förmån för monokulturer vilket kommer att innebära förödande konsekvenser för våra vackra, bevingade trädgårdsvänner.

Skapa en trädgård för fjärilar

Det finns givetvis saker vi kan göra för att ge pollinerarna rätt förutsättningar att överleva och må bra. Genom att odla många olika växter i din trädgård lockar du till dig bin, humlor och fjärilar, riktiga nyttodjur som dessutom är vackra att både titta på och lyssna till. Vad skulle en sommar vara utan binas och humlornas surrande och fjärilarnas fantastiska färger och former?

Fjärilarna älskar när det finns mycket plats att landa på i en blomma. Därför njuter den extra mycket av bland annat Rudbeckia, Jätteverbena och Prästkrage som alla har mycket nektar och stora kronblad där fjärilarna enkelt kan slå sig ner.

Låt gärna lite brännässlor och tistlar stå kvar någonstans på tomten där de inte gör skada. Nässelfjärilens larver äter nämligen nässlor.

Blommande hela säsongen

Det är också viktigt att ha växter som blommar olika tid på året så att pollinerarna alltid har nektar och pollen att tillgå. Vårkrokus och skilla är perfekta vårblommor medan du till exempel kan låta kungsmynta och andra örter gå i blom på sensommaren och hösten – det tycker både bina, humlorna och fjärilarna om.

3 tips som gynnar pollinerarna

  • Ställ ut ett vattenbad där pollinerarna kan slå sig ner och dricka under de riktigt heta sommardagarna. Glöm inte att lägga i några stenar i vattenfatet så att bina och humlorna inte drunknar.
  • Sätt upp ett insektshotell i trädgården. Läs mer om hur du gör och vilka modeller som finns här.
  • Är du osäker på vilka blommor pollinerarna tycker om? En trädgård för fjäril får du genom att välja färgglada blommor som doftar gott.

Vill du veta vilka träd och buskar som våra pollinerare tycker om kan du läsa mer här.