Emma Sundh odlar hållbart i trädgården

I snart tio år har Emma Sundh drivit sin inspirerande blogg om hållbarhet och vad vi kan göra för att bli mer klimatsmarta. I torpet på Gotland får odlarglädjen spira.

– Jag tror att vi måste hitta tillbaka till kopplingen mellan det vi odlar och det vi stoppar i munnen.

För två år sedan startade Emma Klimatklubben tillsammans med Maria Soxbo och Johanna Nilsson. De ville ta tillvara på den klimatångest som fanns och omvandla den till handlingskraft.

– Det kändes att våra bloggläsare förväntade sig att vi skulle göra något konkret, så vi började med att skriva en debattartikel till den blivande stadsministern och sedan växte det. Nu har vi 37 000 följare på instagram och 22 000 på facebook. I Klimatklubben haglar det av smarta initiativ, inspiration och engagemang. Tillsammans kan vi ställa om till ett mer hållbart liv, men också sätta press på beslutsfattare, kommuner och företag.

Med klimatet i åtanke

Boken Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft (som Emma Sundh skrivit tillsammans med Maria Soxbo och Johanna Nilsson) släpptes i september förra året och i våras lanserades ytterligare fyra böcker om klimatet: ”Klimatasken – Stora förändringar i litet format” (Novellix). Böckerna gräver djupare i vår tids största rättvisefråga: klimatet.

– I dag slänger vi en tredjedel av all mat som produceras och den enda orsaken är ibland att en grönsak är ful. Samtidigt svälter människor på andra platser. Men när du odlar själv gör det inget om äpplet har en prick eller morötterna är sneda, vi lär oss att de är goda ändå.

Emma försöker också föra över sitt klimattänk till barnen Majken och Bodil, som är tre och fem år. Att lära dem att ta tillvara på den kunskap som funnits i generationer, att reparera saker, lappa kläder och inte köpa saker som inte går att laga.

– Att snacka klimat med barnen är svårt. Det är är ogreppbart. Så istället snackar vi  om att ta hand om naturen. Inte skräpa ner eller släppa ut avgaser, men vill också att de ska få en förståelse hur mycket tid och omtanke det går åt till att odla mat. De ska inte tro att tomater växer i matbutiken.

I torpet på Gotland har Emma och familjen sitt paradis, en oas med stor trädgård.

Emma Sundh planerar blomsteräng till bina

Emma bor i lägenhet i Stockholm, men har ett torp på Gotland som tidigare varit ett småskaligt jordbruk.

– När vi tog över det fanns bara gräs och fruktträd där. Men vi har jobbat i flera år med att anlägga trädgårdsland och även att locka bin och humlor med perennrabatter, bihotell med mera. Säsongens projekt är att anlägga en blomsteräng som blir som en buffé för bina. Jag är inte mycket för kortklippt gräsmatta, utan tycker bättre om att använda ytan för att odla ätbart, låta trädgården vara vildvuxen för både kurragömma och våra viktiga trädgårdsmästare: humlor och bin.

I trädgården försöker Emma tänka att i flera dimensioner. Odlingar för att äta, vackra blommor att se på och små rum och gömställen.

– Det häftiga med trädgård är att det går att få fler rum utan att bygga ut. Den är väldigt förlåtande. Att renovera inomhus kräver däremot stor kunskap, men när du sätter spaden i marken går det att leka loss och se vilka växter som trivs. Använda din kreativitet. Själv har jag använt mycket gamla grytor och hinkar som krukor, eller äppellådor eller vad som helst som har en form som går att odla i.

Morötter och smultron är barnvänligt i trädgårdslandet. Det tycker barnen om att plocka.

Naturen är ett gratis skafferi

Även i det vilda finns mycket ätbart och användbart, menar Emma. Bara en så enkel sak som en god nässelsoppa under tidig vår är något hon minns från barndomen på landsbygden.

– Det växer så mycket mer ätbart och gott än bara svamp. Ramslök, nässlor, maskrosblad, ätbara blommor – naturen är ett gratis skafferi. Allt behöver inte köpas. Jag tycker det är tråkigt att vi tror att det fräschaste vi har kommer från affären och att vi hänger upp oss så mycket på bäst-före-datum. Vi vågar inte lukta och smaka. På värmländska finns det ett bra ord för det: ”färslig”. ”Var inte så färslig”, och med det menas att inte vara så räddhågsen och mesig, utan kanske våga smaka till exempel ett maskrosblad.

Att lära barnen äta efter säsong är viktigt, enligt Emma. Istället för flygfraktade, smaklösa jordgubbar i februari har hon lärt dem att vänta och längta och sedan få frossa i färska, goda bär under sommaren.

– Svenska äpplen finns att få tag på året runt, precis som rotfrukter som är goda att laga i ugnen. Visst äter vi en banan någon gång ibland, men då är vi medvetna om att den har rest långt och ser den som en lyx, snarare än vardag. Just nu längtar jag efter sallad och ser fram emot att äta det i vår. Och tomater! Det finns inget som är så gott som tomater i säsong.

Emma Sundh meden skördad Zucchini.
Emma odlar gärna stort, mycket och maffigt. Zucchini är en favorit.

Från Zucchini till morötter

Trädgårdslandet är stort och här odlar hon allt möjligt. Gärna det som är mycket och maffigt.

Zucchini är en favorit och krondill är också vackert och gott. Jag gillar också saker som barnen enkelt kan plocka själva, som morötter. Det är inte så noga om det blir lite jordigt. Jag ser det som mitt jobb att uppfostra mina barn till planetskötare i framtiden och bli bättre än vad vår generation har varit på att bygga ett hållbart samhälle.

Emma Sundhs kruktips.Emmas kruktips

  • Gör en egen kruka. Vik av tidningspapper och fyll den med planteringsjord.
  • Plantera fröer. Stoppa ner det du vill odla. På påsen hittar du instruktioner för hur djupt fröet vill komma ner i jorden för att trivas allra bäst.
  • Sätt ut krukan. Du kan stoppa din papperskruka direkt i jorden i din rabatt eller pallkrage så tar naturen hand om resten och bryter ner pappret.

Emma Sundh är odlingsfantast med hållbart fokus. I tio år har hon drivit bloggen emmasundh.se och är också en av initiativtagarna till klimatklubben.se

Foto: Emelie Otterbeck, Emma Sundh, John Sundh