Drömmen om ett tunnelväxthus

“Så fort du pratar om odling lyser det om dig”, sa vännen när vi tog en höstpromenad en mörk och kulen novemberkväll. Jag blev förvånad. Hade ingen aning om att den där glädjen över ett nyvunnet intresse syntes så tydligt även på ytan. 

Jag minns att jag tjatade till mig ett litet hörn av mammas trädgårdsland som liten, men därefter har jag aldrig varit i närheten av varken pallkragar eller trädgårdsspadar. Förrän nu. Det må vara ett uppdämt behov som väller fram efter alla år, eller bara en längtan efter nåt helt annat. Det enda jag vet är att jag är såld. Drömmer just nu om ett växthus och finslipar på argumenten som ska få resten av familjen att förstå varför semesterkassan bör gå till ett tunnelväxthus, och inte till en skidsemester.

Vissen men vacker.

När jag pratar framtid och yrkesval med barnen brukar jag säga; se till att jobba med något som gör dig lycklig. Om de inte vet brukar jag säga; vad gör du när tiden försvinner? När du plötsligt tittar upp och inte förstår vart tiden tog vägen? Om det går att ha den sysslan som jobb, go for it!  Om jag ska lyssna på mitt eget råd borde jag odla på heltid. Solrosen här ovan sådde jag i somras. Snacka om att ta tid på sig att blomma. Men det kanske var helt rätt gjort. Att blomma när allting annat är vackert innebär helt enkelt större konkurrens och inte lika mycket uppmärksamhet.

De här vitlöksklyftorna åkte ner i jorden en solig onsdag i början på november.

Det har just varit höstlov. Så skönt med sovmorgnar, tysta väckarklockor, brädspel som kontrast till alla plattor och telefoner samt varm choklad och pepparkakor i skogen. Hann även få ner ett gäng vitlöksklyftor i en pallkrage. Stoppade ner Therador, Dukat som sägs ge stora saftiga klyftor, mustiga Messidor, Morado och köldtåliga Unikat från Nelson Garden. Har aldrig testat vitlöksodling förut men har snappat upp att tålamod är en bra egenskap i sammanhanget. De tar tid på sig. Hoppas de små rackarna gillar näringen från Bokashin som jag preppat jorden med. På tal om att preppa så har jag släpat fram gamla pallkragar från en mindre vacker hörna av gården. Några var murkna men majoriteten var fina. I går fyllde jag fem av dem med en blandning av kompakt lerjord, löv och Bokashi. Nu lämnar jag över till maskarna, småkrypen och mikroorganismerna att göra sitt.

Tappra små plantor i vinterkylan.

Kan ju tyckas dumt  att ge sig på vinterodling som nybörjare. Men det var helt enkelt bara så lockande att slänga ner lite frön på de där tomma ytorna. Att leva i en pallkrage, med en fiberduk som enda täcke när frosten härjar, kan ju tyckas lite ruggigt. Vågade knappt lyfta på fiberduken för att se om de hade överlevt den första frostnatten, men än så länge lever alla små tappra plantor. Frågan är bara hur länge jag ska våga vänta med att skörda.

Värdefulla löv.

I helgen ska vi plöja ner alla lövhögar och sommarens tomatplantor i landet. Frågan är om jag ska spara lite av trädgårdsavfallet och testa täckodling i vår. Att täcka jorden med gräs, halm och löv och därefter plantera och så mitt i alltihop lär ju skapa en finfin miljö för både små kryp, mikroorganismer och grönsaker. Behovet av att vattna säga också minska eftersom det där näringsrika täcket tillför både fukt och minskar avdunstningen.

Smoothieingredienser på tillväxt.

Barnen älskar smoothies. Både till frukost och som mellanmål efter alla träningar.
I somras drog vi på jordgubbsplockning för att bunkra, men frysen ser redan oroväckande tom ut. Så när grannen deklarerade att hon tänkte gräva bort sina hallonplantor höll jag mig framme. Kompletterade även med björnbär från trädgårdshandeln. Vill plocka solvarma hallon och stora mörkblå antocyaninrika björnbär redan i morgon.

Grönsaker i olika färger innebär ett gäng hälsobringande antioxidanter.

På tal om nyttigheter så har jag just lärt mig att grönsaker i olika färger innehåller olika typer av antioxidanter. Om du äter grönsaker i tre olika färger vid varje måltid får kroppen en extra fin antioxidantdos. Det är bra. För medan stress och dålig mat ger ett överflöd av fria radikaler som skadar kroppen, är antioxidanterna de där superhjältarna som städar, renar och stoppar oxidativ stress.

Ha en bra och grönsaksrik vecka!

/Thérése