Dags att beskära träd och buskar

När solen börjar värma börjar trädgården vakna till liv. Med lite extra omtanke på våren ger du den bättre förutsättningar för rikare skörd i höst. Bra verktyg gör jobbet enkelt. 

Frodiga äppel- och päronträd

Vårvintern är en bra tid för beskärning av äppel- och päronträd, särskilt om du vill ge tillväxten en skjuts framåt. Ta bort döda, sjuka och korsande grenar samt gallra så att kronan blir luftig. Bra redskap som en vass sekatör, en beskärningssåg samt en stadig stege är nödvändigt. Man kan beskära kraftigt för att få den form på kronan man önskar eller nöja sig med att gallra bort torra och gamla grenar. Tänk på att körsbärs- och plommonträd ska inte beskäras alls så här års. De beskärs på hösten efter att de burit frukt, gärna under juli, augusti och september.

Beskära buskar

Mars är tiden för beskärning av buskar. Regeln är att man hellre ska ta för mycket än för lite. Ta bort alla torra och döda grenar och de som växel fel eller är svaga. För smalare grenar är en sekatör som ligger bra i handen praktisk. En grensax med långt handtag underlättar också. Klipp med en diagonal snittyta så minskar du risken för mögelangrepp.

Glöm inte rosorna

Rosornas tid för beskärning är under senvåren, när björkarna är på väg att slå ut och de har så kallade musöron. Klipp bort döda grenar och skott som växer inåt busken. Gallra bland de äldsta grenarna och klipp dem cirka 5 cm ovanför marken. Snittet ska vara diagonalt, snett ”utåt”, strax ovanför en utåtriktad knopp.

3 bra verktyg:

Trädgårdshandske svart med ros på.

 

Trädgårdshandske Tegera 90066 En slitstark latexdoppad trädgårdshandske med förstärkt greppmönster. Handsken har en ventilerade ovansida och vattenavvisande innerhand. Stl 7–9. 89,90 kr

 

 

Sekatör Gardena Classic Av rostskyddat högkvalitetsstål, 25 års garanti.179 kr

Sekatör i turkost.

Stångsax Gardena Comfort StarCut 160BL Perfekt för täta trädkronor och buskage. Längd 160 cm. 789 kr

Stångsax.

 

Behöver du hjälp?

På Granngården vet vi att man inte alltid har kunskap eller tid att beskära äppelträd och andra fruktträd. Därför är succén med granngårdens beskärningstjänst nu tillbaka, där vi på Grannhjälpen sköter beskärningen åt dig!   Titta in här