Börja kompostera – så får du den bästa jorden

Det finns ingen finare jord än den du själv får med hjälp av en kompost. Att skapa sitt eget lilla kretslopp i trädgården är både olja för själen och fantastiskt näringsrikt för allt du odlar. Börja kompostera – vi hjälper dig att komma igång steg för steg.

Dina rabatter och pallkragar kommer att jubla den dagen du börjar blanda ner kompost tillsammans med planteringsjord i dina odlingskärl. Men det kan ta lite tid innan din kompost börjar generera näringsrik jordförbättring.

Börja kompostera – Steg för steg

  • Välj en kompostbehållare som passar dina behov. Bor du längre norrut eller vill kunna slänga matavfall på komposten behöver du en isolerad kompost, en varmkompost som är sluten och därmed undviker skadedjur. Har du tänkt kompostera avfall från trädgården kan det räcka med kompostgaller.
  • Börja med att lägga ett luftigt lager med kvistar och annat avfall från trädgården i botten, ca 10–20 cm.
  • Sen kan du börja fylla din kompost med varvade lager av matavfall, trädgårdsavfall och kompostströ som hjälper till att bryta ner materialet.
  • Rör regelbundet runt i din kompost för att säkerställa att den varken är för torr eller blöt. En torr kompost lockar till sig myror och en blöt skapar sämre förutsättningar för kompostmaskarna.
  • Ta hjälp av kompostmaskar om du vill snabba på nedbrytningen. De går att köpa på nätet.

VIDEO: Så här kommer du igång med din kompost

Du kan slänga allt möjligt på din kompost. Förutom trädgårdsavfall som grenar, löv och gräsklipp mår den jättebra av äggskal, kaffesump, fruktskal, fiskrens och kyckling. Sen brukar det ta mellan 2–5 månader, ibland upp till ett år att få fin jordförbättring som du kan sprida i trädgården. Vill du inte vänta så länge rekommenderar vi bokashi, en metod som fermenterar matavfallet vilket påskyndar nedbrytningen till fin matjord.

Ingen kompost mår bra av att stå i direkt solljus eller i för kraftig vind. Därför är det viktigt att du med omsorg väljer en bra plats för dina kompostkärl.

Här kan du läsa allt du behöver veta om kompostering.