Bli av med mördarsniglarna – fem smarta tips

Det kan kännas hopplöst ibland att föra kampen mot mördarsniglarna, men ge inte upp – det finns metoder för att lyckas. Här får du fem bra knep.

Börja tidigt

Så fort du får syn på de första mördarsniglarna på våren och försommaren, de så kallade ungsniglarna, ska du se till att få bort dem, de kan annars lägga upp till flera hundra ägg. Försök att hålla utkik efter ägg i trädgården som brukar se ut som små vitaktiga kulor ca 3-4 mm i diameter och vanligtvis hittas i klumpar på fuktiga ställen.

Ha tålamod!

Det finns inga genvägar när det gäller att bekämpa mördarsniglarna i trädgården, det manuella insamlandet är den mest effektiva metoden. Bra tillfällen är morgon och kväll när de kryper fram i den fuktiga marken. Bra lockbeten som kan hjälpa insamlingen på traven är rutten frukt, öl, tefat eller tagetes.

Använd snigelmedel

Om inget annat fungerar kan du testa att lägga ut olika snigelmedel. Det finns bland annat Neudorff Effekt som är ett naturligt bekämpningsmedel mot alla sorters sniglar. Sniglarna äter av kornen, drar sig tillbaka och dör. Bekämpningsmedlet är godkänt för användning i ekologisk odling. Ett annat medel som kan fungera är Ferramol, ett naturligt bekämpningsmedel som strös ut i blomsterrabatter och odlingar där sniglar äter växter. När sniglarna ätit av kornen känner de sig mätta och kryper tillbaka till sina gömställen och dör av uttorkning.

Lägg ut hinder

Sniglarna har svårt att ta sig över strängar av salt, aska, kaffesump eller kalk till exempel. Se bara till att förflytta barriärerna efter hand annars blir de verkningslösa. Det kan också vara en god idé att skydda sina finaste plantor genom att hägna in dem och använda plåtstaket med böjd kant. En kant med en vinkel på 55 grader kan snigeln inte ta sig över.

Gör plågan kort

Att salta salta eller kalka direkt på en snigel leder till en långsam och plågsam uttorkning. Det snabbaste sättet att ha ihjäl dem är att klippa dem itu med en sax eller lägga i kokande vatten. Det mest skonsamma sättet är att samla sniglarna i en påse och lägga dem i frysen. När de dött kan man kasta dem i komposten, äggen klarar inte en nedfrysning.

Obs!

Se till att du dödar rätt snigel. Den spanska skogssnigeln eller mördarsnigeln blir 7-15 cm lång, är oftast mörkt brunröd, med andningshål på främre delen av manteln. Men den kan också variera i utseende och ibland förväxlas med oskyldiga svenska skogssniglar.

2 bra snigelfällor

Snigeltejp i koppar. Funktionell koppartejp till pallkrage eller kruka. Tejpen hindrar effektivt sniglar och mördarsniglar från att krypa upp i dina krukor och odlingar. Självhäftande tejp som är superenkel att montera!

Snigelkant i fyra delar till pallkragen. Kanten förhindrar sniglar från att ta sig in i din pallkrageplantering.