Blått i trädgården!

RabattenNär vi flyttade in i vårt hus våren 2010 såg inte trädgården mycket ut för världen. Förra året började vi bygga om trädgården, på vårt sätt.

De som hade bott i huset innan oss hade inget riktigt intresse för växter och hade bara låtit rabatterna växa hur som helst. De flesta blommor var gula, och det råkar vara den färgen som jag är minst förtjust i.

Den sommaren röjde vi ordentligt i trädgården, och vi började med att städa undan allt vi inte ville ha kvar. Det vill säga nästan allt. Vi sparade en stor fin syren, resten flyttade vi undan eller gav bort.

Förra året var det dags att börja bygga upp trädgården igen, på vårt sätt.  Vi planterade en lagerhägg runt tomten som ersatte de misskötta rabatterna som varit där tidigare. Vi grävde en stor rabatt vid infarten, och jag började planera för hur den skulle byggas upp.

I år fick jag lön för mödan. Växterna stämde bra i höjd – de högsta bak och de lägsta framför – och de avlöste varandra i blomning. Så långt var allting i sin ordning.

Men. Det jag däremot i inte hade tänkt på var färgsättningen. Omedvetet har jag bara valt perenner i vitt och blått:

Hortensia
Hortensian som står i en kruka vid uteplatsen är givetvis blå. Den ser nästan ut som ett konstverk med sina perfekta kronblad.

På våren kommer ljusblå vårlökar upp som pärlhyacint, porslinshyacint och ljusblå krokus. På försommaren blommar vitt löjtnantshjärta och vit pion tillsammans med vit jättevallmo. Längst bak i rabatten blommar kantnepeta och stäppsalvia, och längst fram växer lavendeln bland silverarven. Just nu står en av mina favoriter, blå bolltistel, ganska ensam bland de gröna bladverken.

Att jag bara valt blått och vitt måste ha varit en reaktion på allt det gula och ett försök att skapa ordning och reda mot allt den brokiga ordningen som rådde där tidigare.

Klematis
Min klematis som växer mot garaget är även den blå.

Det är något snällt över det blå. Snällt och tryggt och pålitligt. Svalt mot den heta solen under högsommaren. Men kanske vågar jag mig på en accentfärg nästa år?

Aster
Utanför ytterdörren står en kruka med aster. Blå.

 

Johanna Rundgren gästbloggar på Grannliv vecka 29–32 om allt som har med köket, trädgården och hemmapyssel att göra.