Beskära fruktträd under sensommaren

För att dina fruktträd ska se fina ut och samtidigt ge mycket frukt gäller det att hålla efter dem. Beskar du inte träden tidigt i våras går det minst lika bra att beskära fruktträd under JAS-månaderna, juli, augusti och september.

Under JAS-perioden är risken att träden som beskärs ska blöda som minst och beskärningen läker som snabbast under de varma, fuktiga månaderna. Beskärningen ska också ske efter att trädet burit frukt vilket innebär att vissa äppel- och päronsorter kan beskäras under vårvintern istället.

Det är bra att beskära fruktträd lite varje år istället för att ge dem en ordentlig frisering var femte år. Genom att beskära träden vi har i trädgården får vi in ljus och luft i trädkronorna vilket ger fina och friska träd. Generellt kan man säga att äppelträd och päronträd klarar hårdare beskärningar än till exempel plommon, körsbär och persika.

Så här går du till väga när du ska beskära fruktträd

  1. Se till att du har vassa och bra redskap innan du sätter igång. En grensåg, en bra sekatör och en stabil stege kommer du långt med.
  2. Börja med att ta bort sjuka och skadade grenar.
  3. Ta därefter bort grenar som växer inåt, nedåt eller som korsar eller stöter emot varandra.
  4. Gallra ut grenar så
  5. Ta även bort en tredjedel av de vattenskott som växer rakt upp från kraftigare grenar.
  6. Titta från håll hur trädet ser ut när du gallrar. Se till att du har både gamla och nya grenar kvar när du är färdig och har ett luftigt och jämnt träd.

Du kan även beskära nyplanterade träd lite grann för att ge trädet så bra förutsättningar som möjligt att växa sig stort och starkt. Behöver du hjälp med att välja rätt äppelsort, klicka här!

Har du många träd och inte orkar göra det själv finns det hjälp att få. Anlita Grannhjälpen till exempel. Det är en tjänst där en av våra servicetekniker kommer ut och hjälper dig att beskära fruktträd. Boka tid i butik eller online.