Beskära äppelträd och andra fruktträd i trädgården

För att dina äppelträd ska må bra och ge mycket frukt framöver behöver du ge dem lite extra kärlek under sensommaren. Beskär äppelträd och andra fruktträd under JAS-månaderna – juli, augusti och september. Här är tipsen och redskapen du behöver för att lyckas.

Beskär dina fruktträd nu under sensommaren för att främja tillväxten. Träden läker nämligen som snabbast under varma månader. Väljer du dessutom en solig dag när du ska beskära äppelträd så torkar snitten upp snabbare.

Fruktträden ska beskäras efter att de burit frukt. (Därför ska vissa äppelträd och päronträd först beskäras till vårvintern – för att försäkra dig om optimalt resultat bör du kolla upp exakt när just ditt träd ska beskäras.) Generellt så klarar äppelträd och päronträd av lite hårdare beskärningar än t.ex. träd som bär plommon, körsbär och persika.

Börja med att ta bort skadade och sjuka grenar. Glesa och gallra genom att ta bort de grenar som växer neråt eller inåt. Har du grenar som växer över andra grenar är det viktigt att du tar bort dem, så att de inte står och gnuggar mot varandra och orsakar sår i barken. Ta även bort ca en tredjedel av trädets vattenskott. (Vattenskott är de mest snabbväxande små grenarna som växer rakt upp från en kraftigare gren.)

Beskära äppelträd – lättare med rätt redskap

Oavsett när du ska beskära äppelträd i trädgården är det lättare att göra trädgårdssysslan med bra redskap till hands, och använd redskap som ger dig rena snitt och som inte skadar dina fruktträd. Om du skulle använda ett slött verktyg läker trädet långsammare efter beskärningen, eftersom snittet inte blir lika skarpt. Väljer du ett redskap med rätt skärkraft så sparar du dessutom både tid och energi.

En vass grensåg eller bra grensax är viktiga i verktygslådan. En stabil stege är såklart också viktig att ha när du ska beskära äppelträd. Och sekatörer är utmärkta för beskärning av skott på fruktträd. Använd en sekatör för att plocka bort vissna blommor och frukter så fort de blommat över. På så sätt får du snygga träd igen.

Oavsett vilket verktyg du använder, bör du ta dig tiden att beskära träden varje år. Beskärningen bidrar till ljus och luft i trädkronan vilket ger fina och friska träd som kan växa starkare. När du har klippt litegrann så kom ihåg att backa tillbaka en liten bit och titta från håll för att för att studera formen på dina fruktträd. Du vill ha kvar både nya och gamla grenar när du är klar för att få ett fint, jämnt och luftigt träd. Läs mer om hur du väljer rätt äppelträd.

 

5 snabba tips när du ska beskära äppelträd

  • Beskär trädet regelbundet för att det ska må så bra som möjligt.
  • Använd en sekatör med mothåll för att ta bort döda grenar och kvistar.
  • Använd en sekatör med sidoskär för att ta bort färska grenar och kvistar som växer på tvären över andra grenar och därmed gnuggar sig mot varandra vilket skapar sår i barken.
  • Om grenarna är stora, använd en sekatör med extra skärkraft.
  • Klipp nära grenens början i en vinkel på 45 grader, så läker trädet snabbare.

 

Beskär äppelträd med Grannhjälpen

Har du många fruktträd och inte orkar eller vill göra jobbet själv kan vi hjälpa dig. Spana in vår beskärningstjänst med Grannhjälpen, det är hur smidigt som helst att boka!