Bekämpa mossan

När snön har smält och marken torkat upp, då är det dags att börja ta tag i mossa på tomten. Receptet för att lyckas är att tillföra mycket näring och att klippa ofta. Vi ger dig fler smarta tips för en grönare gräsmatta utan mossa!

Det är värt att lägga lite tid och energi på att få bort mossan på våren så kan du njuta resten av sommaren av en grön och frodig matta. Dessutom är det enkelt att lyckas med själv!

Mata gräsmattan med näring

Ett första steg för att mota bort mossan är att tillföra näring i form av gödsel. Då trivs gräset vilket inte ger mossan något utrymme att ta över. Det räcker inte att gödsla en gång, utan det krävs 2-3 gånger per säsong för att gräsmattan ska få tillräckligt med näring. Börja tidigt på våren, så snart snön har smält bort. Därefter kan du gödsla en gång mitt i sommaren och en på sensommaren.

Vattna ofta

Om du har gödslat din matta, se till att vattna den generöst för att få ner näringen ordentligt. 25-30 mm i veckan är lagom, beroende på väderlek och markförhållande givetvis.

Låt klipparen gå varm

Mossan drar sig tillbaka om gräsklipparen går på ofta och klipper. Det blir ännu mer effektivt om du samtidigt gödslar och vattnar din gräsmatta. Tänk på att inte klippa gräset för kort för då torkar det lättare ut, en lagom höjd är ca 4 cm. Extra bra resultat får du om du har en robotklippare, för då klipps mattan regelbundet och blir tät och fin och mossan får det tufft att ta över.

Släpp in solljuset

Mossa trivs i skugga så rensa bland träd och grenar för att släppa in mer solljus. Hjälper inte det kan du så gräsblandning anpassade för skugga på den utsatta platsen.

Stödså gärna

Satsa på att så nya gräsfrön varje år för på så sätt trivs gräsmattan bättre än mossan, vilket gör att mossan backar tillbaka. Lägg lite tid på underarbetet genom att kratta bort löv och mossa innan du börjar så.