Att plantera pelargoner – en återkommande kärlekshistoria

Finns det något tjusigare än ett fönster fyllt med färgsprakande pelargoner? Emily Bratt har en bakgrund som trädgårdsmästare och idag lever hon ut sin stora trädgårdspassion på instagram under namnet @enannanslagstradgard. Här berättar Emily vad som är värt att tänka på när du ska plantera pelargoner och om sin stora kärlek till dem.

Skapa ett blommande hem

Har en trädgårdsmästare alltid gröna fingrar? Och om man jobbar med trädgårdens gröna rum betyder det då automatiskt att det frodas i trädgårdsmästarens egna bostad?

Planterar pelargoner.

Kanske för somliga men inte i mitt fall. Jag skulle snarare säga att mina krukväxter dör bara jag tittar på dem. Så har det dock inte alltid varit. När jag var yngre var jag en fena och mina krukväxter inne i lägenheten i Göteborg prunkade under många år. Men nu ska det bli ändring på detta! Ökensången i huset ska vara ett minne blott. Och vad blir det då? Jo jag tar upp mitt gamla pelargonintresse, och plantera pelargoner såklart!

Pelargon – en lättskött krukväxt

Doftpelargoner, engelska pelargoner, zonalpelargoner, vildpelargoner, hängpelargoner osv. Släktet Pelargonium kan tyckas vara oändligt med sina över 250 olika arter. Efter att ha införskaffat några olika sorter är det lätt att fastna. Trevligare och mer lättskött krukväxt får du leta efter. Och med en sådan stor variation! Dessutom inbjuder pelargoner till en trevlig byteshandel i form av sticklingar.

Pelargon i fönster.

Varför plantera pelargoner?

Jag har flest fönster i ett gassigt sydväst-läge. Det är inte många krukväxter som pallar det. Detta är något jag blir smärtsamt medveten om någon gång om året, när jag får ett ryck och investerar i några gröna sirliga skönheter. Dessa hade med all säkerhet kunnat leva (och till och med frodas) längre in i vardagsrummet, t.ex. på en piedestal eller blomsterbord. Särskilt om de också fått en skvätt vatten emellanåt. Istället för att sörja allt som inte trivs i det där soliga fönstret lyfter jag nu blicken och ser till det som faktiskt funkar! Pelargoner är tuffa och tål att torka ut.

Pelargon i fönster.

Jag vill att det ska blomma! Jag vill ha det blommigt både inne och ute. Romantiskt. Det ska andas 1800-tal, sekelskifte, Astrid Lindgren, Carl Larsson, romantiskt, lantligt och kanske till och med få en känsla av 1800-talets slott och herresäten.

Mitt senaste pelargonintresse var för ca 12 år sen. Jag hade inte hysteriskt många, kanske ett 30-tal olika sorter men wow vad fina de var! Det var just det som fick igång mig – tanken på att börja samla, och att ha många olika sorter. Som en liten utställning! Jag fastnade givetvis lite extra för vildarterna, som man så ofta gör när man snöar in på nåt.

Pelargonsticklingar.

Plantera pelargonsticklingar

Tidigare var utbudet av sticklingar på handelsträdgårdarna betydligt mer blygsamt än vad det är idag. Nu är det helt andra tider och jag blev så oerhört imponerad, och faktiskt en smula förvånad, när jag såg alla fantastiska sorter som svenska odlare nu förser oss med. Det är ett riktigt smörgåsbord som dukas upp i butikerna. Och så perfekt att de kommer här till våren, när ljuset kommer tillbaka. Detta innebär att du har större chans att lyckas med dina sticklingar och dessutom utan någon extra belysning.

Pelargoner och hund.

Jag planterar om sticklingarna i lerkrukor, mest för att jag tycker det ser trevligare ut. Men här är det viktigt att du inte tar för stor kruka då sticklingen riskerar att ruttna.

Så trivs pelargoner

Nu när jag ska plantera pelargoner föredrar jag att använda en lätt jord. Jag kör på en såjord för det mesta och en lite kraftigare blomjord för större plantor och kanske de sorter med mycket bladverk. Gödning får de i form av flytande växtnäring.

Pelargonsticklingar.

De små bildetiketterna som följer med sticklingar och småplantor hem är toppen för att se vad det är du köper med dig. Väl hemma kan du byta ut dem mot handskrivna sticketiketter, det gör jag eftersom jag tycker det ser betydligt trevligare ut. Däremot sparar jag de gamla, för att ha kvar bilden.

Mina pelargoner får kanske flytta ut till sommaren, eller så får de vara kvar inomhus. Jag har inte bestämt mig än, de trivs ju både ute och inne sommartid. Till vintern kan du välja att förvara pelargonerna i något mörkt och svalt utrymme. Men de kan också stå kvar på samma ställe, och så kommer jag göra. Bor du i lägenhet och har ett svalt trapphus kan det vara det optimala stället för vinterförvaring. Här kan du lära dig mer om hur du ska ta hand om dina pelargoner.

Pelargoner.

Jag gläds så oerhört över att ha pelargoner i hemmet igen. Jag håller sakta men säkert på att återskapa min lilla pelargonsamling och fönsterna är inte längre tomma. De fylls upp av ett pelargontåg!

/ Emily Bratt

En annan slags trädgård

Emily Bratt har en lång bakgrund som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner. Idag odlar, arrangerar och levererar hon hållbara blomsterarrangemang i säsong. Följ Emilys inspirerande konto @enannanslagstradgard på instagram.