Att installera en robotgräsklippare

granngarden-robotklippare1Svenskarna älskar sina robotgräsklippare och siffrorna pekar på rekordförsäljning i år. Fördelarna är flera, men hur fungerar de egentligen? Här kommer en installationsguide.

Enligt en minienkät gjort i maj med Grannlivs läsare har nästan var tionde läsare en robotklippare hemma. Fördelarna är, förutom att man som ägare slipper klippa gräset, att gräset blir tätare, du slipper ränder och tussar med gammalt gräs.

På Granngården finns tre modeller av robotgräsklippare Gardena R40 Li, R70 Li och R160. Samtliga arbetar inom ett område som du skapar genom att med märlor fästa en begränsningskabel runt det område där klipparen ska jobba. Sedan finns även en guidekabel som går från begränsningskabeln och som guidar maskinen tillbaka till laddningsstationen där den dockar så snart den behöver mer energi.

Det största arbetet vid installationen är att du måste dra begränsningskabeln runt klippytan och fästa den med märlor, alternativt gräva ner den 5–10 centimeter. Använder du märlor kommer de att vara överväxta efter några månader och allt bli osynligt.

Den som funderar på att installera en robotgräsklippare kan se några korta filmer om hur man installerar den här:

Fler filmer om roboten hittar du här.