Upplev Näs trädgårdar – följ med i Astrids Lindgrens fotspår

1907 föddes Astrid Ericsson, senare Lindgren, på gården Näs i
Vimmerby. Idag är platsen ett kulturcentrum och i sommar
invigs det sista kapitlet av Näs trädgårdar.

I utkanten av den lilla, lilla staden låg en förfallen trädgård. I trädgården låg ett gammalt hus, och i huset bodde Pippi Långstrump (Boken om Pippi Långstrump, Rabén & Sjögren 1945). Trädgårdarna som vi ska besöka ligger mycket riktigt i utkanten av den lilla, lilla staden men de är långt ifrån förfallna och här bor ingen märklig och enastående flicka med röda flätor. Men en gång i tiden bodde här en märklig och enastående flicka som kom att bli en av världens främsta barnboksförfattarinnor. Trädgårdarna är Näs, staden är Vimmerby och författarinnan är Astrid Lindgren.
– Jag blev överlycklig när jag fick den här tjänsten.
Det är en dröm att få kombinera trädgård med kultur och att skapa en mötesplats kring Astrid Lindgrens barndomshem, säger Karin Eliasson som är trädgårdsmästare och konstnärlig ledare på Astrid Lindgrens Näs.

Citaten som finns utplacerade på stenar, bänkar och murar i de olika trädgårdarna på Näs känns igen från Emil, Pippi, Bullerbybarnen och en rad andra av Astrids älskade barnbokskaraktärer.
Citaten som finns utplacerade på stenar, bänkar och murar i de olika trädgårdarna på Näs känns igen från Emil, Pippi, Bullerbybarnen och en rad andra av Astrids älskade barnbokskaraktärer.

Uppväxt i en lantbrukarsläkt norr om Halmstad fick Karin tidigt en känsla för jord och kunskap om odling. Efter några års medicinstudier valde hon att byta bana och bli lärling på Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm. Här formades hennes trädgårdsfilosofi och hon hittade tillbaka till sina rötter.
– Jag upptäckte att jag hade med mig en förståelse för jord, odling och säsong från min barndom som gjorde att jag kände mig hemma i trädgården. Det var som en stark känsla av tillhörighet. Det är ett jobb som bjuder på en kombination av intellektuellt och praktiskt utmanande arbete. Det som alltid varit hjärtat i mitt arbete är att skapa trädgårdar för människor.

Granngarden_Grannliv216_Astrids_Nas_8

Detta är också centralt på Näs. De olika trädgårdarna är som gröna rum mellan husen med bänkar, hängstolar och stora lekytor. Under ett träd i prästgårdsparken står ett schackspel och här finns även kallaha, krocket och en ordlabyrint.
– Vi vill att de som kommer hit ska dröja sig kvar, ligga på en filt på gräsmattan, spela spel, gunga och bara njuta av att vara här. Om människor inte känner sig bekväma och vågar använda en trädgård har trädgården inte nått ända fram.

Granngarden_Grannliv216_Astrids_Nas

Trädgårdarna på Näs är likt en bok indelade i kapitel. Det första kapitlet öppnades sommaren 2014. Då invigdes Apellunden, Lekhagen, Törnrosgården, Plommonlunden och de öppna park-ytorna runt den gamla prästgården och den nybyggda paviljongen med restaurang, butik och en stor utställning om Astrid Lindgren.
– Det är ett otroligt häftigt uppdrag att få använda trädgården för att berätta en historia och stärka en redan given plats och verksamhet. Berättelserna är kanske inte uppenbara för alla som kommer hit men man kan läsa sig till det, och på så sätt blir även trädgården en berättande plats. Trädgårdens innehåll och mening är viktigare än formen.

Granngarden_Grannliv216_Astrids_Nas_5

Precis som barnen och leken alltid hade en central plats i Astrids liv har Lekhagen på Näs fått ett centralt läge. De vilda och snåriga växterna gör platsen tålig och spännande, här behöver ingen vara rädd för att trampa ner några rabatter. I den mjuka skogsmarken växer blåbär och lingon. Här finns också det stora ekorrboet av robinagrenar som fogats samman till en koja, styltor för den som vill testa det och i den höga eken hänger gungor och repstegar. Intill lekhagen ligger snickerboa med trägubbar och arbetsbänkar.
– Just den här platsen är helt anpassad efter barnens lek. Men alla våra trädgårdar är gjorda för olika ögonhöjder, vi har skapat miljöer där barn och vuxna ska kunna gå tillsammans.

Granngarden_Grannliv216_Astrids_Nas_4

Intill lekhagen ligger törnrosgården som skiftar i vitt och rosa. Törnrosor, det vill säga vild- eller nyponrosor, var en favorit hos Astrid som ofta förekom i hennes berättelser.
– Precis som det vilda var ett återkommande tema hos Astrid Lindgren, både i naturen och i karaktärer som Pippi och Ronja, har vi i första hand plockat in vilda rosor här. Att jobba med trädgårdar är ett arbete som aldrig tar slut. Vi förvaltar och utvecklar. På sikt hoppas vi få hit fler rotskott av vildrosor från gårdar och torp runt om i Småland.

Granngarden_Grannliv216_Astrids_Nas_9

Trädgårdarna på Näs har alla sin unika karaktär, men tanken är att de ska hänga ihop precis som kapitlen i en bok. Gränserna suddas ut, det vilda får samsas med det tuktade.
– Mina favorittider på året är när trädgårdarna håller på att somna i oktober och när de vaknar till liv i början av maj och allt är färskt. Mina favoritplatser här på Näs är Plommonlunden och Mossträdgården. De är som omslutande små rum där du kan vara ensam med dina tankar.

Granngarden_Grannliv216_Astrids_Nas7Alla som någon gång har rest runt på den småländska landsbygden eller promenerat genom en småländsk skog har sett mossklädda stenmurar. Här plockade dåtidens bönder markerna fria från sten och staplade i långa rader för att hägna in djur och egna marker. Som en hyllning till alla dem som slet och formade landskapet går därför en vacker stengärdsgård kantad av hallonsnår genom Utmarkerna, Näs andra kapitel som invigdes sommaren 2015. Utmarkerna är indelade i olika rum som vart och ett gestaltar olika känslor. I den öppna lövsalen, som symboliserar livsglädje, silas solljuset genom de försommargröna björkarna och fjärilsväxterna som kantar stigen svajar för vinden. Efter ett tag övergår lövsalen till den vilsamma skogslunden som står för trygghet. Det ligger en svag doft av blommor i luften, förstärkt av det stilla regnet som precis drog förbi. När vi kliver in i den mörkare mossträdgården med sin tjärn övergår doften till barr, mossa och kåda. Känslan här är melankoli, något som ofta var närvarande i Astrids litteratur.
– Jag har suttit i naturen, legat i mossan och tittat upp på trädkronorna för att känna vad som händer. En öppen björkhage väcker andra känslor än en tät granskog. Dessa olika känslor har vi tolkat och omsatt i Utmarkerna. Men vad du som besökare känner är upp till dig. Vi som jobbar här på Näs inspireras av det småländska landskapet men plockar gärna in lite kusiner från andra håll, det är roligt. Att inte vara så strikt och konservativ, att våga lyfta in det som är udda ligger nära Astrid Lindgren. Hon var inte rädd att sticka ut.

Restaurangen på Näs serverar självklart smålänska klassiker som isterband med dillstuvad potatis men även rätter som har inspirerats av Astrids olika berättelser. Skärgårdslådan är en hyllning till Saltkråkan, ön i Stockholms skärgård där Tjorven, Båtsman och farbror Melker höll till.
Restaurangen på Näs serverar självklart smålänska klassiker som isterband med dillstuvad potatis men även rätter som har inspirerats av Astrids olika berättelser. Skärgårdslådan är en hyllning till Saltkråkan, ön i Stockholms skärgård där Tjorven, Båtsman och farbror Melker höll till.

Sedan Karin kom till Näs har hon fått en annan bild av Astrid som var så mycket mer än en sagoberättare.
– Jag har fått en tydligare uppfattning om vad hon betydde för samhället, kulturen och framförallt för synen på barn. Hon var en stark opinionsbildare som alltid satte barnens bästa i första hand.

Granngarden_Grannliv216_Astrids_Nas_10

Karin berättar vidare att Astrids familj är och har varit otroligt viktiga i arbetet med trädgårdarna.
– Det är en enorm tillgång att hennes släktingar är delaktiga. Det räcker att ta en kopp kaffe med någon av dem så får man en skopa av historier, säger Karin med ett leende och fortsätter: Jag känner ett stort ansvar för att vi ska förvalta arvet efter Astrid Lindgren på rätt sätt och därför är det extra viktigt att vi har en nära dialog med hennes familj.

Att promenera genom Näs trädgårdar och kika in i Astrids barndomshem är som att beträda helig mark för alla oss som växte upp med hennes berättelser.
– Jag hoppas att våra besökare ska känna att de har kommit Astrid Lindgren lite närmare genom att se en plats som inspirerade henne mycket. Sen hoppas jag självklart att de har haft en mysig dag fylld av välbehag, avslutar Karin innan vi lämnar Näs och promenerar mot centrum av den lilla, lilla staden i östra Småland.

Näs trädgårdar

2014 invigdes det första kapitlet av Näs trädgårdar med
Törnrosgården, Apellunden, Lekhagen, Prästgårdsparken och Plommonlunden. Prästgårdsparkens stolthet är Sockerdricksträdet, en gammal alm som Astrid och syskonen lekte i som barn och som också inspirerade Astrid när hon skrev om Pippis trädgård. 2015 öppnades kapitlet Utmarkerna, sommaren 2016 öppnas det tredje och sista kapitlet. Alla trädgårdar är uppbyggda kring ett tema med koppling till Astrids liv eller litteratur.

 

Granngarden_Grannliv216_Astrids_Nas_KarinKarin Eliasson

Trädgårdsmästare och konstnärlig ledare på Astrid Lindgrens Näs. Hennes personliga favoritplatser på Näs är Plommonlunden och Mossträdgården.

 

Granngarden_Grannliv216_Astrids_Nas_AstridAstrid Lindgren

Astrid Anna Emilia Ericsson föddes 1907 på gården Näs. Här växte hon upp med föräldrarna Samuel August och Hanna samt syskonen Gunnar, Stina och Ingegerd. Redan som 13-åring fick hon sin första text publicerad i Vimmerby tidning. Innan författardebuten med Pippi Långstrump (1945) arbetade hon bland annat som reporter, korrektur-läsare och på säkerhetstjänstens brevcensur (under andra världskriget). Hon var även förlagsredaktör på Rabén & Sjögren. Astrid gav ut cirka 75 böcker, varav många filmatiserades, och även översattes till cirka 95 språk. Hon hade två barn, sju barnbarn och åtta barnbarnsbarn. Från 1941 till sin död 2002 bodde hon på Dalagatan i Stockholm.

Film: Karin Eliasson berättar om sitt favoritställe på Näs