Årets pelargon är utsedd!

I samband med trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar, avslöjades på torsdagen vilken blomma som utsetts till Årets Pelargon. Och vinnaren är…. Chokladpelargonen!

För att uppmärksamma bredden och variationerna i pelargonsläktet utser Blomsterfrämjandet varje år ”Årets Pelargon”. För att få utmärkelsen behöver det vara en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det vanliga hos pelargoner. Utmärkelsen av Årets Pelargon 2019 gick till en pelargonserie, Brocade-serien, med sorterna Brocade Salmon Night och Brocade Cherry Night. Båda sorterna har bladverk som är mer svarta än gröna samtidigt som de blommar med fyllda blommor i härliga färgnyanser.

Årets pelargon 2019 Chokladpelargon.

Motiveringen lyder:

”Att sorten hör till Dekorativ-Gruppen, är uppenbart. Bladen har grön kantmarkering och en mittcirkel i mörk, mustig färg. Ju soligare växtplats desto starkare färger. De underbara och mörka, nästan chokladbruna bladen framträder bäst i direkt solljus.

´Salmon Night´ har välfyllda blommor i en skimrande, lax/aprikosrosa ton. När nätterna blir svalare, fördjupas blomfärgen. Kontrasten mellan den och bladens intensiva, mörka färg blir markant och växten väcker uppmärksamhet och blir en verklig skönhetsupplevelse”

Plantera alltid om i större kruka med god jord och häll lite näring i vattnet så belönas du med riklig blomning fram till första nattfrosten.

Läs mer om årets pelargon här.