Anspråkslös, stark och trogen

Jag har aldrig blivit nobbad av en pelargon. Aldrig blivit bemött av någon snorkig vägra blomma-attityd à la hoya eller orkidé.

Och aldrig har en pelargon gett mig dåligt samvete eller skuldkänslor för att jag råkat glömma den ibland. Den bara står där i köksfönstret, liten och torr på vintern, för att sedan frodas och breda ut sig på sommaren, men sina stora klasar av blommor.

granngarden_johanna_vitpelargon
På sommaren flyttar min kökspelargon ut i uterummet.

Jag ger den kanske inte mitt allt, oftast alldeles för lite, men det den får ger den tusenfalt igen. Det kallar jag förbehållslös kärlek.

Jag skulle kalla mig nybörjare när det gäller växtodling. Jag är inte speciellt duktig, har inga gröna fingrar, men intresset är ändå ganska stort. Jag är letar inte utmaningar i mitt odlande, därför passar pelargonen mig. Den är inte så ömtålig, den är mycket blomvillig – nästan som en pensé eller en petunia – och lätt att föröka.

granngarden_johanna_stickling
Ge bort en pelargonstickling till någon du tycker om!

Det är roligt att ge bort en pelargonstickling till någon man tycker om. Det är ett sätt att alltid finnas nära den man vill vara nära. Så länge mottagaren inte tar kol på plantan förstås…

granngarden_johanna_storrosa
Den ljusrosa pelargonen bor hos min mamma och kommer från hennes mormor. Den är över 100 år.

Jag har en pelargon som har en ganska speciell historia. Det är en doftpelargon som heter Pelargonia x Fragrans. Det är ingen skönhet precis, med sitt spretiga ljusgröna bladverk och glesa blomning. Men den doftar helt fantastiskt, kryddigt, blommigt och lite sött. Det är bladen som doftar, inte blommorna, och den odlas mest för sin doft.

Den här pelargonen kallas för svenskbybornas pelargon och kommer från Ukraina. Svenskbyborna var ättlingar till svenska bönder som tvångsförflyttades till Ukraina på 1700-talet. Där grundade de byn Gammelsvenskby, där de fortsatte prata svenska och höll fast vid sina svenska traditioner. Efter hot om förföljelser på 1900-talet ville de flytta tillbaka till Sverige, och 1929 kunde de göra det tack vare en insamling från svenska folket.

Med sig tillbaka till Sverige hade de sin älskade Fragrans, och den har spridits i Sverige sedan dess.

granngarden_johanna_svenskpelargonen
Svenskbybornas pelargon, Pelargonia x Fragrans.

En pelargon kostar inte många tior, den är perenn men lika blomvillig som vilken sommarblomma som helst. Den trivs både inne och ute. Därför är den en av mina favoriter!

Johanna Rundgren gästbloggar på Grannliv vecka 29-32 om allt som har med köket, trädgården och hemmapyssel att göra.