Så anlägger du enkelt en ny gräsmatta

Många drömmer om en tät och grön gräsmatta och vägen dit kan vara genom att anlägga en helt ny. Vi guidar dig till hur du går tillväga steg för steg.

Har du försökt att gödsla och stärka din befintliga gräsmatta utan att få det resultat du önskar? Då kan det vara hög tid att anlägga en ny. Underarbetet är viktigt för slutresultatet, så se till att starta i god tid.

Välj rätt gräsfrö

Vissa typer av gräs växer tätt och har lång etableringstid, andra är glesare men gror lätt och fyller ut när det blir skador i gräsmattan. Genom att blanda olika sorters gräsfrö skapar man frökombinationer för olika förhållanden. Det finns fröer som gror redan när marktemperaturen är 5° C, vilket gör att du kan börja din anläggning tidigare på våren eller sent på hösten utan att gräset tar skada.

Förbered jorden

Börja med att plocka bort stenar, rötter och ogräs. Kratta därefter ut eventuell ny planteringsjord och fottrampa området. Om du inte orkar går det lika bra med en vält. Därefter bör du göra jorden porös för att vatten ska kunna tränga igenom gräsmattan och rötterna ska kunna växa obehindrat. Om jorden är tung och lerhaltig kan den med fördel blandas upp med grus. Slutresultatet är en jord som liknar brödsmulor.

Jämna ut

Mjuka partier och luftfickor i jorden vid anläggning av gräsmatta kan plattas eller trampas till med fötterna. Tag bort klumpar och stenar. Använd gärna en
anläggningskratta för att jämna till ytan ordentligt. Kratta lätt som avslutning.

Så och gödsla

Dela in gräsmattan i exempelvis fyra delar, blanda gräsfröer som du ska fördela och dela sedan in även det i fyra lika stora högar. Sprid ut det för hand eller med hjälp av en spridarvagn en vindfri dag. Mylla sedan ner fröna med lövräfsa och välta ytan.

Håll sådden fuktig

De första veckorna är de mest kritiska i en nyanlagd gräsmatta. Så fort fröet hamnat i jorden och får fuktiga förhållanden börjar det gro. När den lilla grodden kommit ut, innan fröet har hunnit sätta rötter, är det som mest känsligt för uttorkning. Många har misslyckats och fått fläckiga gräsmattor för att delar av sådden har torkat just när fröet har fått sin grodd. Då dör det och hämtar sig inte, utan du måste börja om. Håll därför sådden fuktig tills gräsmattan vuxit upp. En fiberduk kan underlätta jobbet. Se till att vattna lite men ofta.

Första klippet

Klipp gräset med hög inställning första gången. Klipp topparna 1-2 cm första gången när gräset är 6-8 cm högt. Minska sedan gradvis klipphöjden till dess att det är 3-4 cm. Vi rekommenderar robotgräsklippare då den återgöder gräsmattan samtidigt som den klipper.

Efterså gräsmattan

Efterså gärna din gräsmatta tidig vår eller sensommar. När en gräsmatta blir gles och utsätts för slitage, angrips den lättare av ogräs och mossa. Se därför till att efterså med gräsfrön av den kvalitet och med de egenskaper som du vill se i din gräsmatta.

Så väljer du rätt gräsfröblandning

För att hitta rätt fröblandning till din gräsmatta bör du ta ställning till fyra frågor:

Vad ska du använda gräset till? Har du tänkt sporta på det måste det ha hög slitstyrka och snabb återhämtning. Om du istället drömmer om en riktig prydnadsmatta kanske du kan välja mer exklusiva tätt växande grässorter.

När tänkte du anlägga gräsmattan, finns du tillgänglig? Kan du sköta om gräset hela etableringsperioden? Eller är det en sommarstuga där du bara har några veckor på dig? Du kanske har begränsningar vad gäller hur mycket du kan vattna? Då behöver du en snabbetablerad gräsmatta och har inte tid att vänta ut ett mer exklusivt gräs.

Hur ser din ambitionsnivå ut? Kommer du att ha möjlighet att sköta om gräset för klippning, gödsling och bevattning när det behövs? Eller vill du ha en enkel slit och släng matta?

Hur ser dina geografiska förhållanden ut? Lever du kustnära och bara har tillgång till bräckt vatten för bevattning? Är det en mörkt tomt eller norrläge som kräver en grässort som tål skugga? Bor du norrut i landet och behöver en gräsblandning som tål och etablerar sig även vid lägre temperaturer?