Älskade amaryllis! Julens ståtligaste blomma

Amaryllis är en av våra mest älskade julblommor. Men visste du att denna lökväxt naturliga blomningstid är våren och att det faktiskt finns över hundra olika sorter?

Amaryllisen är lika självklar som julskinka, glögg och pepparkakor i juletid. Vanligast är den klassiskt röda men faktum är att det finns över hundra olika sorter och på senare år har allt fler börjat dyka upp i butikerna. De finns som storblommiga, småblommiga och rikblommiga i olika nyanser av rött, vitt, rosa och gult. De kan vara enfärgade, fräkniga, randiga eller stjärnformade och har fantasifulla namn som Bright spark, Äkta makar (bondamaryllis) och Stargazer.

Namnet amaryllis kommer från det grekiska ordet amaryssein som betyder glänsa eller glittra. De första amaryllisarna kom till norra Europa i mitten av 1700-talet men det var först i början av 1800-talet som den blev en populär krukväxt. Fram till 1960-talet planterades den i krukor under vintern för att blomma först till våren som är amaryllisens naturliga blomningstid. Tack vare temperaturbehandlingar kan odlarna numera lura den att blomma till jul istället. Men vill du njuta av de fina blommorna även på våren kan du spara lökarna år efter år. På sikt kommer de återgå till sin naturliga blomningstid.

Amaryllisen är inte bara vacker utan också väldigt lättskött. Allt den behöver finns lagrat i löken och den blommar vare sig den får vatten eller inte. Så det är bara att köpa hem en lök i kruka och vänta. Blir den en röd, gul, rosa, vit, randig, prickig eller stjärnformad? Valmöjligheterna är många, men de pryder alla fönsterbrädan lika fint.

Så tar du hand om din amaryllis

Placera amaryllisen ljust och vattna den sparsamt. Amaryllisen behöver också torka upp mellan varje vattning. Minskad vattning och sval placering gör att blommorna varar längre. Ett stöd till de storblommiga sorterna kan vara bra när klockorna slår ut så att stjälken håller.