5 tips som får gräsmattan att klara vintern

Gör gräsmattan redo för vintern. Gräsfantasten David Krifors delar sina bästa tips på hur du ger gräsmattan rätt förutsättningar inför nästa säsong.

Många tror att hösten är en period då man kan släppa allt och inte ge lika mycket kärlek till gräsmattan som under sommaren, men där har man fel. Hösten är ett ypperligt tillfälle att vårda gräsmattan och ge den de bästa förutsättningarna inför vintern och den kommande vår- och sommarsäsongen. Nedan följer mina bästa tips för att motverka sjukdomar under vintern så att gräsets tillväxt kan komma igång så tidigt som möjligt på våren.

Minska risken för sjukdomar med vassa knivar

De sista klippningarna innan gräsklipparen åker in för vintern är viktiga. Oavsett om du har en robotgräsklippare eller en traditionell gräsklippare så är det avgörande med vassa knivar inför vintern. Ett grässtrå som är klippt med en slö egg ser fransig ut och detta medför en bra grogrund för olika sjukdomar som till exempel snömögel. Ett grässtrå som är klippt med vass egg har en fin snittyta utan fransighet och minskar avsevärt risken för sjukdomar. Ett tips är att ta kontakt med Grannhjälpen som kan serva din gräsklippare så att den fungerar optimalt de sista klippningarna på hösten och även nästkommande säsong.

Använd höstgödsel som stärker gräsplantan

På hösten när temperaturen sjunker och vintern stundar är det viktigt att välja gödsel med låg kvävehalt och hög kaliumhalt, så kallat höstgödsel. För att gräsmattan ska få så bra övervintring som möjligt vill du inte att gräsets tillväxt ska vara intensiv då det lättare skadas av kyla och snö. Höstgödsel en bra sammansättning av ämnen som dämpar tillväxt och istället stärker gräsplantan.

Komplettera med järntillskott

Ett bra komplement är att även sprida ut gräsgödsel med järntillskott på gräsmattan. Det förebygger och korrigerar järnbrist hos alla växtarter, motverkar sjukdomar och stärker gräsets förmåga att klara den långa vintern. Blanda med vatten och vattna ut med tryckspruta eller vattenkanna med spridarramp.

Städa gräsmattan

Att städa gräsmattan inför vintern är ännu ett tips för att ge gräsmattan optimala förhållanden till nästkommande säsong. Räfsa bort löv och fallfrukt som ligger på gräsmattan. Om du har klippt gräsmattan ofta med en robot kan grässtrån kortare än ca 5 mm med fördel ligga kvar då de förmultnar och blir till näring för gräset. Om du har klippt mer sällan och du har längre grässtrån som ligger och bildar ett täcke mot jorden är det bättre att räfsa bort detta då det annars riskerar att kväva gräset och risken för sjukdomar ökar.

Se till att ha rätt klipphöjd på gräsmattan

Se över hur lågt du klipper gräsmattan de sista klippningarna. Enligt min erfarenhet är varken för lågt eller för högt optimalt. En gräsmatta som lämnas med långa grässtrån inför vintern, ca 10 cm, kväver lätt sig självt genom att gräset lägger sig ned. En kortklippt gräsmatta ca 2-3 cm, har inte så mycket kvar av plantan och kan på grund av det ta skada. Min rekommendation är ca 4-5 cm inför vintern.

Lycka till! /David