Skördetid är förädlingstid av ditt odlade trädgårdsskafferi

Hemmaskördad granola & syrade grönsaker är lyx hemma hos familjen Lyon.
Det frasar när yngste sonen på 10 år tar en stor sked av den syrliga yoghurten med hemmalagade granolan. ”Mamma, vad är det som är så crunchigt?” ”Tror det är de honungsrostade hasselnötterna och kanske solrosfröna du tänker känner?” Svarar jag.
Igår gjorde vi hemmagjord (godaste!) granola. Granola är en sån där typ müsli som du rör ihop och sedan breder ut på en ugnsplåt och hastigt in i hög temperatur i ugnen. Så blir den lite som den där sockerstinna müslin Start som kanske några här minns men som mina föräldrar inte ville köpa hem till mig när jag var liten. Men nu när man gör den själv hemma i köket innehåller den inte längre något vitt socker utan nu är det såklart den trädgårdssamlade honungen som skänker sötman. Och just nu är det den liksom kådafärgade, alldeles gyllene bovetehonungen vi låter rinna i en vacker stråle ner i bunken med hemmasamlade hasselnötter och solrosfrön.
Honung.
Torken har gått varm här i vårt självhushållarkök under de senaste veckorna, det är bråda dagar att hinna få in och förädla allt som ska kunna lagras längre tid och över vintern. Och det är ALLTID förvaringsbrist. Och det även ifall jag gräver en stuka i potatislandet eller ej. Därför går torkapparaten också varm under sensommaren och hösten. Det går absolut att torka svamp, tomater eller chili på tidningspapper eller att hänga upp äppelringar i taket -men det var ju det där med platsbristen i en barnfamilj. Och då går det fortare att få undan vissa saker snabbt med en tork.  Själv har vi typ den billigaste torken på marknaden men jag suktar efter en sån där stor, fyrkantig och dyr måste jag erkänna…, men det går fint så länge det finns ett värmereglage (torkar till exempel aldrig svamp på varmare temp än 40-45 grader..) och att torken är tillräckligt stor, vår har dock bara 5 ollor.
Torkade äppelskivor.
I granolan blandar vi också torkade björnbär som växt i en stor kruka på vår terrass samt torkade äppelringar som hängt på en tråd i taket i köket. Solrosorna har hjälpt oss med solrosfrön men vi lämnar såklart kvar en del till alla småfåglarna med att hämta. Även torkade jordgubbar, blåbär och hallon får slinka med och allt blandas först i en stor rostfri bunke tillsammans med havregryn och eventuellt någon matsked vatten vilket är en samvetsfråga eftersom man också kan ha i extra av den gyllene honungen med för att hålla ihop granolan;) En nypa salt och sedan brer jag ut massan på en smörsmord plåt och så in i 225 grader i kanske 5 min.
Ut kommer sedan det magiska! Tipset är att äta den direkt till din frukost eller mellanmålet när den fortfarande är varm eller ljummen!

Recept till en rejäl frukost för två

1 näve egensamlade torkade bär eller frukt
1 näve solrosfrön och hasselnötter (eller mandel ifall du inte tål nötter!)
1 dl havregryn
1/2 dl flytande honung
en nypa salt
ev. lite vatten
Gör så här:
Rör ihop till lös massa.
Bred ut på bakplåten som du smörat eller hällt lite solrosolja på.
In i ugn 225 grader i ca 5 min.
Njut!!
Och här ett tips också för hur du kan tänka om du vill odla dina egna hasselnötter: https://www.youtube.com/watch?v=K7sl0biFyOo
Syrade grönsaker gör jag till kvällen.
Till kvällen är det dags att ta fram mandolinen för att syra grönsakerna jag plockat in under eftermiddagen. Det går självklart fint att även använda en osthyvel eller kniv för att finfördela grödorna men det beror lite på mängden du tänkt fermentera eller mjölksyra som det också kallas för. Man tillsätter dock inte just någon mjölksyra under beredningen och som många felaktigt tror utan det är mjölksyrebakterierna i den anaeroba processen som äter av grönsakernas kolhydrater som namnet syftar på.
Grönsaksskörd.
Jag vet att det finns lite olika tillvägagångssätt för att syra grönsaker men jag föredrar den där man hoppar över momentet pastörisering eftersom det visserligen gör att du kan förvara dina syrade grönsaker i rumstemperatur istället för svalt i kylskåp eller matkällare, men jag upplever att smak och näringsvärde minskar vid en upphettning.
Hur gör jag då? Jo, jag börjar med att tvätta händer och förvaringskärlen som oftast är sådana där vanliga burkar med snäpplock och gummipackning. Sedan sätter jag igång med att riva vad som ska syras. Det kan vara alltifrån den kanske vanligaste vitkålen till rödlök, spetskål eller olika slags rotfrukter. Det går även toppen att syra broccoli, bönor och blomkål men då måste man tillsätta vatten med lite salt i efter att ha lagt de finfördelade grödorna i burkar. Naturligt utsöndras vätska från de grönsaker du river eller finfördelar när du sedan masserar in salt under 5-10 min. Ungefär 1,5-2,0% salt använder jag så det är bara att väga upp grönsakerna innan du sätter igång med allt.
Sedan är det dags att packa grönsakerna i de rena burkarna. Och trycka till med en stomp eller potatispress eller vad du har till hands. Viktigt är att vätskan ska komma upp i nivå över grönsakerna. För att hålla dem nere under vätskan och förhindra dem att flyta upp kan du lägga ett vitkålsblad eller en sten eller dylikt ovanpå innan du stänger snäpplocket för nu ska det alltså ske en anaerob process där inne.
Placera burkarna i skugga i rumstemperatur under 2-3 veckor och tills aktiviteten -ja, du kommer att kunna följa förloppet om du använder glasburkar! – avtar. Då ställer du burkarna svalt. Glöm dock inte att lufta dina fermenteringsburkar snabbt en gång om dagen så att övertrycket som uppstår kan lufta ut. Hela enkla proceduren funkar dessutom och som finfin bonus därför också som en kemilektion ifall du har barn eller nyfikna vuxna hemma. Vill du se hur man gör i en kort film så finns det en länk här som visar steg för steg: https://www.youtube.com/watch?v=ZPRCHYmIkgU

Syrade grönsaker grundrecept

1 kg Vitkål, morötter, spetskål eller annat du vill syra
1,5–2% ojoderat salt
ev. vatten (om du vill syra hela buketter av blomkål, broccoli, bönor eller dylikt)
Lycka till om du också vill pröva!
/Jessica