Beskär dina pelargoner rätt

Nu är det hög tid att plocka fram dina övervintrade pelargoner och ge dem den kärlek de förtjänar. Beskär dem ordentligt så kommer de att få en fin form och bilda nya skott under våren.

Ser dina pelargoner kala och rangliga ut är det värt att lägga lite tid och energi på att beskära dem ordentligt för att de ska få en fin form och skjuta ut nya skott. Ett par veckor efteråt kan du plantera om pelargonerna i ny näringsrik jord, gärna pelargonjord. Den gamla jorden är numera väldigt näringsfattig. Vi guidar dig steg för steg för hur du går till väga.

Hur mycket ska beskäras?

När det kommer till att beskära dina pelargoner går det nästan inte att ta i för mycket. En bra tumregel är att beskära pelargonerna med cirka hälften eller 2/3. Lämna två till tre “ögon”, det vill säga de runda ringarna på stjälken. Fördelen när du kapar mycket är att förgreningarna startar långt nerifrån, vilket gör din pelargon tät och fin. Vill du att den högsta toppen på växten ska vara i mitten kan du spara den mittersta kvisten lite längre. Se till att inte skada knoppar i bladverket när du kapar. Spara gärna grenarna du har klippt bort för att kunna plantera nya sticklingar.

Rätt verktyg

Använd en bra sekatör eller kniv och kom ihåg att rengöra verktygen noggrant med till exempel t-sprit så att inte sjukdomar sprids mellan växterna.

Plantera sticklingar

En stor fördel med att beskära pelargoner är alla små sticklingar du får över. Det
finns olika sätt att ta hand om sina sticklingar på. Endera stoppar du dem i ett glas vatten till dess att de fått rötter. Därefter planterar du dem i krukor.

Alternativet är att plantera dem direkt i krukor. Börja med att plocka bort bladen längst ner på sticklingarna innan du planterar dem i såjord. En kvist kan vara ungefär 5-10 cm hög. Plantera sticklingen i en liten kruka på 5-7 cm med det nedersta bladverket strax över jord. Håll jorden fuktig, men övervattna inte.

Efter cirka två veckor när det har kommit nya skott är det dags att plantera om dem till en vanlig kruka, med sticklingen i samma höjd som tidigare. Placera växten ljust, men undvik för starkt solljus. Njut därefter av alla nya pelargoner när våren äntligen kommer!

Pelargoner som inte ska beskäras på våren

Kom ihåg att doftpelargoner och engelska pelargoner bildar blomskott under vinterhalvåret och bör därför beskäras på hösten istället.