Mata fåglarna – det här mättar bäst

Så här under årets kalla månader är det extra viktigt att mata fåglarna för att ge dem bättre livsvillkor och mer energi i kylan. Men vilken fågelmat ger bäst energi?

När minusgraderna biter i kinderna behövs fettrik föda för de flygande vännerna i trädgården. Visst kan det vara lockande att lägga ut bröd på fågelbordet, men det innehåller vanligtvis inte så mycket näring och räcker inte som mat åt varken vuxna småfåglar eller fågelungar.

Varierad kost

De flesta fåglar tycker om att äta en varierad kost. Feta fågelfrön som solrosfrö, hampfrö eller jordnötter är bra val som innehåller mycket näring och nyttigt fett. Vill du, kan du dessutom stryka ut lite smör på trädstammarna, det tycker nötväckor och hackspettar extra mycket om.

Ett annat tips är att fästa äpplen på grenar och i buskar, vilket koltrastar, blåmesar och sidensvansar gillar särskilt mycket. Äpplen är också ett utmärkt sätt att ge fåglarna vätska när fågelbadet har frusit i minusgraderna.

Några favoriter:

Olika fåglar gillar olika fågelfrön men de flesta brukar vara nöjda med vad som finns i fågelmataren. Generellt sett är det bra att välja feta fågelfrön eftersom de innehåller mer näring som är viktig under kallare årstider, till exempel Solrosfrön och Hampfrön.

För att göra det enkelt för sig själv och för fåglarna är det smart att välja en fröblandning som till exempel Granngårdens villdfågelmixar. Fröblandningarna innehåller flera olika sorters fröer så alla fåglar, stora som små, kan hitta just sin favorit.

Jordnötter är rika på fett som hjälper fåglarna hålla sig mätta och varma. Därför är de särskilt bra att ge under vintern. Fördelen med skalade jordnötter är att mindre energi går åt för fåglarna att ta bort skalen, samtidigt som du slipper spill i trädgården.

Näringsrika Solrosfrön uppskattas av de flesta fåglar, både större och mindre. I vårt sortiment finns både svarta och strimmiga solrosfrön.

Talgbollar består av feta fågelfrön som solrosfrön som är inbakade i talg och vete. När det är kallt gör fåglarna av med extra mycket energi och då är talgbollar viktiga. Våra talgbollar innehåller cirka 520 kcal/100g vilket ger fåglarna ett nödvändigt tillskott under vintern. Självklart erbjuder vi talgbollar både med och utan nät.

Hampfrö för småfåglar är är fettrik fågelmat full av näring och energi. Hampafrön är extra bra att ge under kallare årstider just tack vare den höga andelen fett och energi. Det är som bekant just det som hjälper fåglarna hålla sig varma under vinterhalvåret.

Förutom klassiska Talgbollar erbjuder vi även Talgfröstänger och Talgfröbars, speciellt ufromade för fåglar i norden. Stängerna är helt fria från palmolja och innehåller höga halter av fett och energi som krävs för att fåglarna ska klara vintern.

Visste du att … 

svarta solrosfrön innehåller mer energi och fett i jämförelse med strimmiga?