4 tips för att sköta om din katt

Katter är renliga djur och vanligtvis bra på att sköta om sin hygien själva. Men med vissa saker behöver de hjälp. Vi har pratat med kattspecialisten Susanne Hellman Holmström om några saker som kan vara bra att veta när du vill få din kisse att må så bra som möjligt.

– Det är viktigt att starta alla nya vanor redan när katten är en liten unge, annars kan det bli tufft att lära om den längre fram, säger Susanne. Det går inte att bara låta katten vara och sedan kräva en massa saker av den. Ska du till exempel bada en gammal katt för första gången, brukar det inte bli särskilt populärt.  

Kattsand.

1. Håll det rent och fräscht 

Eftersom katter är rätt så kräsna varelser tycker de om att  ha ordentligt med sand. Se också till att lådan är ren och töm och duscha ur den någon gång i veckan. Vartannat år kan det också vara bra att byta låda eftersom bakterier kan samlas i botten och börja lukta. Har du fler katter kan du med fördel ha en låda per katt, så att de kan välja.

2. Ta hand om tänderna

Att borsta kattens tänder kan vara bra för att förebygga tandlossning, plack och tandsten. Borsta ett par gånger i veckan med en mjuk tandborste. Prova att lägga lite räkost på borsten för att sedan byta ut till tandkräm med till exempel leversmak, så att katten upplever det som en rolig stund.

3. Duscha efter behov

Vissa katter älskar att bli badade, andra inte, men en nybadad katt fäller mindre päls. Långhåriga och nakenkatter behöver badas oftare medan korthåriga kan tvätta sig själva och bara ta ett bad någon gång ibland. Tänk på att katter gillar varma bad.

kattsand.

4. Var generös med sanden

Snåla inte med mängden sand i kattlådan. Katter gillar att gräva och gömma sin avföring och att ha mycket mängd sand. Välj gärna en finkornig sort. Pröva vad som passar din katt bäst av till exempel bentonit, majs och cellulosa. Var försiktig med att byta sort, en katt kan istället börja kissa i sängen om den inte gillar det nya materialet.