Välj rätt mat till småfåglarna

Blåmesen tycker om jordnötter. Domherren föredrar vildfågelmix medan pilfinken gärna pickar på en talgboll. Här har vi serverat ett smörgåsbord som hjälper dig att hitta rätt mat till småfåglarna.

Småfåglarna i våra trädgårdar behöver energirik mat året om för att överleva. Genom att hjälpa dem på traven överlever fler fåglar och fågelbeståndet växer. Mesar, titor och andra småfåglar håller inte bara skadeinsekter borta från trädgården. De är också härliga att titta på. Du kan enkelt locka fler småfåglar till trädgården genom att hjälpa dem med mat under året.

En enkel fågelmatare eller ett fågelbord erbjuder snabbt ett smörgåsbord som fåglarna kommer tillbaka till. Du behöver inte vara blygsam, sätt gärna upp flera matare, bord och fågelholkar i trädgården så har du snart flera ny grannar att bekanta dig med.

Rätt mat till småfåglarna

Bergfink och bofinksolrosfrö, hampfrö och vildfågelmix

Blåmes – Solrosfrö, jordnötter, talgboll, vildfågelmix

Domherre – solrosfrö, talgboll, hampfrö, vildfågelmix

Gulspark och gråsparv – solrosfrö, jordnötter, talgboll, vildfågelmix

Grönfink – solrosfrö, jordnötter, hampfrö, vildfågelmix

Nötväcka – solrosfrö, jordnötter, hampfrö

Pilfink – solrosfrö, jordnötter, talgboll, vildfågelmix

Talgoxe – solrosfrö, jordnötter, talgboll, hampfrö, vildfågelmix

Entita – solrosfrö och hampfrö

Steglits – jordnötter, talgboll, vildfågelmix

Det är viktigt att du hela tiden fyller på med ny mat i fågelmataren när det börjar sina. En småfågels energireserver tar snabbt slut, framförallt om vintern när det är riktigt kallt. Börjar du mata fåglarna i trädgården på hösten så är det jättebra om du förser fåglarna med mat även under vintern och våren. De är nämligen vanedjur och kommer gärna tillbaka till en plats där de fått mat tidigare.

Våren innebär häckningssäsong

Under häckningssäsongen på våren bygger fåglarna bo och matar sina nykläckta ungar.  Då behövs extra mycket energi. Har du då plockat bort fågelmataren från trädgården eller struntar i att fylla på med mat så tappar de en viktig energikälla. Genom att mata fåglarna året om skapar du ett fantastiskt rikt djurliv utanför husknuten.

Så här gör du egna talgbollar!

Ladda ner hela listan på vad småfåglarna äter