Startskott för årets fågelskådning

Efter vintern med korta dagar och begränsat med fåglar är den tidiga våren ett startskott för Birgitta och Håkans fågelskådning. Även om de varit ute varje helg under vintern är det nu fågelfantasterna fotograferar och skådar mer intensivt. När de första flyttfåglarna kommer tillbaka blir det ett kärt återseende. De blir alltid lika glada av att se årets första sädesärla eller att åter få höra sånglärkans drill i skyn.

Fågelskådning av sånglärka.

Fågelskådning på hemmaplan

En av dagarna började fågelskådningen redan på hemmaplan. Vi hade packat allt för en heldag ute i den Öländska naturen då vi fick syn på en gröngöling. Vi blev sittande en lång stund och iakttog hackspetten när den sökte igenom vår gräsmatta efter något att äta. Skåda fåglar kan man verkligen göra var som helst.

Gröngöling på marken.

Ute på fält och åkrar har tusentals gäss landat, det är alltid lika spännande att söka igenom flockarna och försöka hitta någon raritet. Kanske har vi turen att få syn på en rödhalsad gås som gömmer sig någonstans i myllret av fåglar.

Luften fylls av ropande tofsvipor som akrobatiskt flyger fram och tillbaka mellan fälten där stora grupper med ljungpipare rastar i väntan på att fortsätta färden mot sina häckningsplatser.

Något alldeles speciellt är att få höra storspovens sång när den spelflyger över strandängarna en tidig morgon i april.

Fågeln storspov.

Havet – en plats för fågelskådning

Det är en underbart att få komma ner till havet och spana av stränder och vikar efter nyanlända vadare.

Ute på vattnet ligger knipor, skrakar, vigg och bergänder. Närmare land ligger gräsänder och mängder av vackra gravänder. Bland tången på stranden och ute på sandbankar håller strandpipare och strandskator till.

Håkan under fågelskådning.

Fågelskådning på Öland

Det finns flera platser efter den Öländska kusten där man kan stå i timmar och följa förbisträckande ejder, sjöorre och svärta på deras väg norrut.  Förhoppningen är att någon gång få upptäcka en praktejder eller någon annan ovanlig art, men Ibland är det svårt att hinna söka igenom flockarna när sträck efter sträck drar förbi.

Fågelskådning av Ejder till havs.

Att få se sin drömfågel

Har man tur som vi hade den här dagen, får man se en av sina drömfåglar för första gången. På stranden vid Stenåsa på östra Öland dök en tajgablåstjärt upp. Vi hann dit strax innan solen gick ner och hade lyckan att få se denna vackra fågel. Den hoppade runt bland buskar och snår och ibland ner på stranden där den födosökte i tången.

Vi fick några bilder på blåstjärten och en fantastisk skådardag slutade på allra bästa sätt.

/ Birgitta och Håkan

Fågelskådning av Tajgablåstjärt.

Sugen på att komma igång med att skåda fåglar? Läs när Håkan och Birgitta med sig av sina bästa tips på fågelskådning.

FÖLJ BIRDNERDS OCH JAKTEN PÅ DEN PERFEKTA BILDEN

Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson driver sedan 2012 tillsammans Birdnerds, som idag både finns på birdnerds.se och på instagram. Här följer de sin gemensamma dröm: att lyckas ta den perfekta fågelbilden. Nu är de uppe i över 340 kryss i fågelartsboken och har fångat över 300 arter på bild.