Sommarens fågelskådning på Öland – vadarspaning med Birdnerds

Det var inte länge sedan vadarfåglarna kom flygande söderifrån till sina häckningsplatser i här uppe i norr. Men redan under sommaren vänder många tillbaka söderut igen. Det är nu vi trivs som allra bäst på den öländska kusten när vikar och stränder fylls med rastande vadare. Häng med på vår fågelskådning på Öland!

Ibland är det nästan överväldigande när tusentals kärrsnäppor drar runt i de grunda vikarna. Det är en utmaning att leta igenom flockarna för att hitta någon annan art som döljer sig i mängden av fåglar. Har man tur kan man upptäcka en myrsnäppa, sandlöpare eller kanske en annan riktig raritet i gyttret.

Kärrsnäppa.

Fågelskådning på Öland

Bland alla fåglar som rastar längs kusten finns även de som häckar på Öland. En av dem är skärfläckan som med sina långa ben och speciella näbb går och söker sin föda ute i vattnet.

Skärfläcka fågelskådas.

En bonus med fågelskådning är alla fantastiskt vackra platser som vi får uppleva. Att gå över det karga landskapet ner mot stranden är alltid lika spännande.

Öländska kusten.

Vad kommer vi att få se? Vi rör oss försiktigt ner mot vattnet för att inte avslöja vår närvaro (rastande fåglar är alltid på sin vakt). Väl framme får vi syn på en ensam kärrsnäppa och lite längre ut står en småspov och vilar på en sten.

Kärrsnäppa.

Småspov vid havet.

Framåt kvällen kan det bli en annan typ av fågelskådning på Öland, då en del fåglar sträcker förbi kusten på sin väg söderut.

Många fågelarter med rätt förutsättningar

När förutsättningarna är de rätta kan det dra förbi många arter i olika stora flockar. Det kan vara små grupper av spovar eller mängder av strandskator, tärnor och olika andfåglar.

Flygande strandskator.

Vi har några favoritplatser på östra sidan av ön som vi gärna återvänder till. Det är underbart att stå och blicka ut över havet med den nedåtgående solen i ryggen. I det mjuka kvällsljuset drar flockarna förbi och vi njuter av den lugna sensommarkvällen.

Fågelskådning med rödbena.

Är du också sugen på att börja fågelskåda? Här kan du läsa våra tips om hur du lyckas.

/ Birgitta och Håkan

FÖLJ BIRDNERDS OCH JAKTEN PÅ DEN PERFEKTA BILDEN

Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson driver sedan 2012 tillsammans Birdnerds, som idag både finns på birdnerds.se och på instagram. Här följer de sin gemensamma dröm: att lyckas ta den perfekta fågelbilden. Nu är de uppe i över 340 kryss i fågelartsboken och har fångat över 300 arter på bild.