Skåda fåglar – tips från Birdnerds
Aldrig har väl vårt intresse för naturen och framförallt fåglar känts så rätt som nu. I dessa tider med Corona, och allt vad det innebär, har fågelskådning och att vistas utomhus varit extra skönt. Här får du fågelentusiasternas tips för att lyckas med att skåda fåglar.
Skåda fåglar vart som helst
Vem som helst kan fågelskåda – fåglarna finns överallt! Dessutom är fågelskådning under rådande omständigheter en relativt trygg aktivitet att göra, eftersom du vistas utomhus. Bor du i stan kan du skåda fåglar från balkongen eller promenera i en park. Ska du bege dig ut på utflykt hittar du fåglarna även i skogen och vid kusten. Har du en trädgård kan du ordna med en fågelmatning, och på så sätt hjälpa fåglarna att hitta föda samtidigt som det är roligt att studera dem på nära håll.
Skaffa en handkikare och fågelbok
Det kräver egentligen inte mer än en handkikare och en fågelbok för artbestämning för att börja med fågelskådning. Själva började vi med att fotografera fåglar och i efterhand artbestämma dem med hjälp av foto. För vår del räcker det inte med att bara se en fågel och ”kryssa” den, vi är inte riktigt nöjda om vi inte lyckas fånga den på bild.
1. Skaffa en handkikare
2. Notera arter i en fågelbok eller ladda ner en fågelarts-app
3. Gå med i facebookgrupper för fågelskådare
Upptäck tjusningen med att skåda fåglar
Det är svårt att säga vilken typ av fågelskådning som vi tycker är roligast, alla naturtyper har sin tjusning. I Örebro där vi bor finns många möjligheter till varierad skådning. Här finns klassiska fågellokaler som Oset och Kvismaren och på våren är Tysslingen med sina tusentals rastande sångsvanar ett givet mål för oss. Det är alltid spännande att vistas i de milsvida skogarna uppe i Kilsbergen. Där har vi chansen att få se skogsfåglar såsom orre, tjäder och järpe. Har vi tur kan vi även få se kungsörn eller någon av de ugglearter som häckar där.
Njut av fågelskådning på Öland
En höjdpunkt på skådaråret är sensommaren och hösten med alla vadare som rastar på sin väg söderut. Vi försöker att tillbringa så mycket tid som möjligt på Öland och njuter av de tusentals vadare som rastar längs kusten. Här kan du läsa mer om ett av våra besök på Öland.
Skåda fågel-rariteter
När man som vi har hållit på ett tag och sett över 340 arter är det extra spännande och roligt när en raritet dyker upp. När larmet går att en sällsynt gäst har siktats stiger pulsen och vi håller tummarna att fågeln stannar tills vi hinner fram.
Senast det hände oss var i oktober när vi var på Öland, en större beckasinsnäppa hade setts i en vik på Ölands södra udde. Det var en bit att gå över strandängarna och vi såg en rad av skådare längst ute mot vattnet. Skulle vi hinna fram medan fågeln fortfarande var kvar? Ibland kommer vi för sent, men denna gången hade vi tur! Därute gick beckasinsnäppan i lugn o ro och födosökte tillsammans med en myrspov.
Oavsett hur många rariteter vi har sett så blir vi alltid lika glada när årets första sädesärla dyker upp. Eller att talgoxen har flyttat in i en av våra fågelholkar. Får vi sedan sällskap av en gärdsmyg när vi sitter och fikar är lyckan total.
Hoppas du också hittar lyckan med att skåda fåglar i vinter!
/ Birgitta och Håkan
Följ Birdnerds och jakten på den perfekta bilden
Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson driver sedan 2012 tillsammans Birdnerds, som idag både finns på birdnerds.se och på instagram. Här följer de sin gemensamma dröm: att lyckas ta den perfekta fågelbilden. Nu är de uppe i över 340 kryss i fågelartsboken och har fångat över 300 arter på bild.
Tack för alla bra tips och fina bilder!
Vilka proffs ni är!! 😃🦉
Finfin produktplacering av ett privat tjänsteföretag. För presentation är det mer klargörande att informera om Birdlife och alla lokala, regionala fågelklubbar som finns. Det vore också på sin plats att vidga perspektivet på natur till att omfatta alla de aktiviteter som genomförs av studieförbund och Naturskyddsföreningen.
Och vad menar du för tjänsteföretag då!??
Ser inget konstigt med detta. Underligt att det alltid ska klagas på allt möjligt numera…
Det är väl kul att man lyfter fågelskådningen som hobby!
Hej!
”Skåda fåglar vart som helst”
En sådan inledning gör mig omedelbart skeptisk.
Kan man inte sitt svenska språk kan man väl inget om fåglar?
Jo kanske, ber er bara observera att det heter ”var är fågeln?”, men ”vart ska vi resa för att se den?”